Държавата ще възстановява до 85% от разходите на пътуващите учители

OFFNews 03 юни 2014 в 16:52 5172 0

Снимка Flickr

Държавата ще възстановява до 85% от разходите за транспорт на пътуващите до друго населено място учители и то при 2-месечна отсрочка.

Това става ясно от обнародваната днес Наредба 1 за условията и реда за възстановяване на част от транспортните разходи на педагогическия персонал в детските градини, училищата и обслужващите звена.

Ако директорът на училището или детската градина иска педагозите да получат обратно 100% от направените разходи, ще трябва да ги платяи от собствения си бюджет.

Право на възстановяване на разходите за пътуване до друго населено място със служебна цел, ще имат директорите, помощник-директорите по учебната дейност, по учебно-производствената дейност и по спортна подготовка, ръководителят на компютърен кабинет, ръководителят на филиал в междуучилищен център за трудово-политехническо обучение (МУЦТПО), учителите и възпитателите, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите и ресурсните учители.

Условие да си получат парите обратно е те да живеят в едно населено място и да работят на трудов договор в общинско или държавно училище, детска градина или обслужващо звено, намиращи се в друго населено място.

Разходите им за транспорт ще бъдат възстановявани до 2 месеца след предоставяне на съответните разходооправдателни документи и заповед на директора.

Ако пътуват с личен автомобил, ще имат право на част от парите за гориво при условие, че по маршрута няма обществен транспорт или разписанието му не съответства на работното време.

Разходът за гориво се изчислява по разходни норми, определени от производителя на моторното превозно средство, за най-икономичния режим на движение.

Средствата от държавния бюджет за възстановяване на част от транспортните разходи по тази наредба ще се се определят ежегодно със закона за държавния бюджет. За целта първостепенните разпоредители с бюджет в срок до 31 януари трябва да подадат информация в МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови