Да помогнем за лечението на малкия Тихомир от Добрич

OFFNews 29 март 2022 в 19:57 2377 0

54 000 евро са необходими за лечението на малкия Тихомир от Добрич, за да може по-дълго да бяга, да ходи на училище и да живее. Сумата е непосилна за семейството и то се обърна за помощ към всички, които могат да помогнат. Тихомир е на 7 години. Той е с диагноза мускулна дистрофия тип "Дюшен". Това заболяване се дължи на мутация в гена за дистрофин, който се локализира в X- хромозомата. Генът за дистрофин кодира протеин, наречен дистрофин, важен структурен компонент в мускулната тъкан и осигуряващ структурната стабилност на мускулите.

Първата проява на симптомите е около 5-годишна възраст. Забелязва се прогресивна проксимална мускулна слабост в краката и таза, която с времето се разпространява и обхваща шията, ръцете и други области. С напредването на болестта мускулната тъкан бива заместена от съединителна или мастна тъкан. Повечето от пациентите сядат на инвалиден стол преди да са навършили 12 години.

Мускулната дистрофия тип "Дюшен" е прогресивно заболяване, засягащо скелетната мускулатура, а в късните стадии - сърдечната и дихателната.

В момента се изпитват различни методи за подобряване качеството и увеличаване продължителността на живот. От LIV hospital в Истанбул семейството получава предложение за 6 вливания на стволови клетки, всяка от които струва 9 хил. евро. Това би дало шанс на Тишо по-дълго време да бяга, играе, да ходи на училище, да бъде самостоятелен и да живее по-дълго.

Цялата сума, която трябва се събере е 54 хил. евро. Затова семейството се обръща с призив към всички, които могат да помогнат. 

IBAN : BG15UBBS80021030532450
BIC код : UBBSBGSF
Тилуляр на сметка : Тихомир Тихомиров Зурнаджиев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови