Четирима доброволци уволнени, защото помагали в Аспарухово

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2014 в 17:03 24911 12

Христо Григоров

Четирима души са уволнени от работа, защото са помагали като доброволци в бедстващите райони след наводнението. Това съобщи председателят на Българския червен кръст Христо Григоров пред "Дарик".

Пред OFFNews шефът на БЧК заяви, че задължително трябва да бъдат направени промени в Кодекса на труда, които да регламентират правата на хората в подобни случаи.

"В други страни например държавите дори плащат на тези доброволци. В кодекса на труда трябва правата на доброволците да бъдат запазени. А когато има и нужда, работодателите да дават задължително до 2-3 дни за доброволчество", коментира Григоров.

По негови думи трябва да има специален закон за доброволците. От БЧК неколкократно са инциирали разговори по тази тема, но със постоянната смяна на властта и управниците те са били без успех.

По думите на Христо Григоров обстановката вече е овладяна, но все още остава много тежка и във варненския квартал „Аспарухово”, и в Добрич. В Добрич хората все още имат нужда от вода и от храна. Григоров призова вече да не се изпращат дрехи, защото към момента има достатъчно. Важно е да започнат строително - монтажни дейности и да се осигури битова техника за хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2014 в 17:25

офф аман всеки смешник да предлага малоумни идеи за промени в кодекса на труда. Червения кръст ли ще доказва кой къде е бил и какво е правил? ми направо цялата държава да спре щото всеки му е скимнало да става доброволец и си е взел 3 дни бонус

04.07 2014 в 00:50

сори, че се намесвам !
който не понася различно от неговото мнение, нека си лекува комплексите на друго място ... тук има риск те да се увеличат (за болежките говоря, душевните).
нищо лично, възползвам се от правото да коментирам - в случая не самата публикация, а писанията и начина на изказване на постписателите :)
по повод на "другите страни" - навсякъде по света думата доброволец има едно и също значение, независимо как се изговаря. добрата воля няма нищо общо с мисълта за пари. така че - не се поддавайте на облъчване. доброволният труд се цени и възнаграждава, но никъде не се заплаща под формата на парично възнаграждение.
интересно - а ако и БЧК е доброволна организация, каква част от тези >1,100К лeва ще стигнат до БЧК и колко от тях ще се похарчат по същество, т.е. според волята на дарителите ? ... и колко ще потънат в графата "разходи за персонала" ? (ако вече не са потънали)

03.07 2014 в 17:51

Ръководител отдел Тилова механизация(Пламен Колев) към Пристанище Варна Изток,направи неуспешен опит поне засега да волни четерима колеги от механизация,но след като им се каза какво да направят и да си заведат извинителните бележки от Общината и червения кръст в деловодството,поне засега успяха да се спасят,но доколкото се чува май Ръководител отдела щял да наказва дежурния механик,също да ви кажа,че същия ден Ръководител отдела казал на един от механизаторите който си попълнил заявление за отпуск,че ще го подпише само ако обещае,като му се обадят за наказанието да дойде и да си го подпише,само при това условие.Същия Ръководител има и изключително много нарушения на Кодекса на Труда и на почти всички разпоредби и правилници в трудовото правоотношение,но е Братовчед на Заместник Изпълнителният Директор на Пристанище Варна ЕАД.Голям Тормоз общо взето.На 02.07.2014г. Механик Организатор Група Средства(Георги Андоонов Георгиев)отишъл да провери дали бележките не са фалшиви,познайте дали този механик не свързан с останалите двама,спорд мен би трябвало да са от Ямбол.И сега им се търси цаката убеден съм точно за тях става въпрос

03.07 2014 в 10:49

Да бе да... добровлци...
А обадили ли са се преди това на работодателя си?
То всеки циганин, като се запие и не ходи на работа после може да твърди, че е ходил доброволец.

03.07 2014 в 00:52

Балканскиииииии....
В дръпнатите очи на корейските ти дружки не си мангуста, плужак си....
Гледна точка все пак.... :)

03.07 2014 в 00:49

То, без сеирджии не може....
Великов, Професура, Петя, Таня, Човек, Мустанг,
Кака, Бате, Куре, "!!!CENSORED!!!"
Човешко си е, нали...????

02.07 2014 в 20:36

вижте и в пристанище Варна изток,където се направи опит по същия начин да се уволнят,4 механизатори щяха да ги уволнят за това,че са били на 23.06.2014г. на помощ а ръководителя подал докладни е Ръководител отдел на Тилова механизация Варна Изток.информация дори и за входящите номера на извинителни бележки от общината има,но мисля,че са се спасили.

02.07 2014 в 19:20

Прав е Великов:

"А мангустите гледат на сянка отстрани само да докопат некое "джилязу" или да тафнат нещо!"

Докога така бе!