Четири математички от България получиха сребърни и бронзови медали на европейска олимпиада

OFFNews 21 април 2020 в 19:24 1816 0

Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) избра тази година все пак да проведе 9-ото си издание, но дистанционно. Домакин на състезанието трябваше да бъде Холандия (Egmond aan Zee). Участваха 204 математички от 53 държави, 39 от които европейски.

Състезанието е открито виртуално на 15 април, а резултатите со излезли на днес. Нашите момичета се представиха достойно, като са спечелили два сребърни и два бронзови медала.

България участва редовно в престижния формат от 2012 г. насам, като към днешна дата страната ни е спечелила общо 32 медала: 4 златни, 19 себърни, 9 бронзови, както и 3 почетни грамоти.

Тазгодишните ни представителки на EGMO са:

• Десислава Николова, СМГ - бронзов медал
• Калина Николова, ПЧМГ - сребърен медал
• Маргарита Стефанова, СМГ - сребърен медал
• Михаела Гледачева, ПЧМГ - бронзов медал

Техни ръководители и наблюдатели са Виолета Найденова, Велина Иванова и проф. Петър Бойваленков (ИМИ-БАН). Михаела и Маргарита бяха участнички и в миналогодишния отбор, когато спечелиха съответно сребърен и златен медали в Киев.

Състезателните дни по програма бяха 16, 17 и 18 април, а организаторите са подготвили серия онлайн активности, за да предадат на момичетата поне малко от преживяването "олимпиада". Сред (онлайн) заниманията имаше пъзели, оригами, маникюр и различни разговори.

“Искаме да дадем на тези момичета, които са у дома и са се подготвяли за EGMO вече месеци наред, шанс да се състезават. Това ще им даде нещо, което да очакват с нетърпение. Виртуалното състезание ще направи времето у дома забавно, като човек споделя и с други това преживяване.”, обясниха организаторите.

По график EGMO 2021 трябва да се проведе в Грузия, а EGMO 2022 - в Унгария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови