Честито Рождество Христово! Хаг Ханука Самеах!

OFFNews 25 декември 2016 в 07:41 13912 5

Християнският свят празнува днес един от най-големите църковни празници – Рождество Христово! Божият син Исус Христос се е родил в град Витлеем, провинция Юдея.

Малко преди раждането, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там те не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете.

В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Тримата влъхви били първите, които се поклонили пред Божия син, доведени при него от изгрялата Витлеемска звезда, която сочела пътя към Спасителя.

Тази година Рождество Христово съвпада с началото на големия еврейски празник Ханука, който ще продължи до 1 януари. Празникът на Светлината е символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините. 

В продължение на 8 дни до 1 януари 2017 г. във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства.

Традиционният поздрав за празника е „Хаг Ханука Самеах!”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

5

ELPIDA

25.12 2016 в 15:16

Честито Рождество Христово на цялата Християнска общност на планетата.
Нека Светлината на Витлеемската звезда, обединител на всички изящни енергии ни даравя със здраве и живот,висок дух и разум;
добронамереност и милосърдие.
Амин !

14469

4

случайно прочетох

25.12 2016 в 12:00

Честито Рождество Христово на екипа на OFFNEWS и читателите му!
OFFNEWS, пожелавам Ви най-вече здраве, добри новини и много реклами!

29217

1

Лопе де Вега

25.12 2016 в 08:30

Честито Рождество на всички колеги! Да помним Кой се е родил тази нощ и защо!

Хаг Ханука самеах на всички без един, който си знае! Да дадем на светлината да победи мрака на омразата!

Поздрав!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки