Честито Рождество Христово

OFFNews 25 декември 2018 в 00:01 5210 0

Християнският свят празнува днес един от най-големите църковни празници – Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос. 

Според eвангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Народът ни празнува Коледа започва още от полунощ след Бъдни вечер. В обичая Коледуване според традициите участват само млади мъже.  

Днес свършват постите. В храмовете има празнична служба. Българският патриарх Неофит ще отслужи света литургия за Рождество Христово в катедралата "Св. Александър Невски".

На 25 декември имен ден празнуват Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови