Бутат цялата ромска махала на Войводиново, всички къщи са незаконни

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2019 в 13:37 15423 4

Всички постройки в ромската махала на Войводиново са незаконни. Във вторник ще бъдат извършени проверки на място от ДНСК и пожарната и къщите ще бъдат съборени най-рано след 14 дни, тъй като тогава изтича законовият срок за обжалване. Това обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който днес бе в пловдивското село, в което ескалира напрежение след побоя на командос от двама местни младежи.

Хората от селото настояват за премахването на незаконните постройки, а снощи във Войводиново имаше голям протест, който се очаква да продължи и днес.

Според Каракачанов трябва да бъде изготвена цялостна програма за решаване на ромския въпрос и да се обвърже получаването на социални помощи с образованието и полагането на труд.

„Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона”, каза министърът.

Още от вчера ромската махала в селото е опразнена. Полицията проверяваше за незаконно пребиваващи, но такива не бяха открити. Официално регистрираните според кметството са около 250 души, реално живеещите са два пъти повече, казват обаче хора от селото.

„Парадоксалното е, че циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко дни набиха полицай, преди два дни бият военен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпа”, категоричен беше Каракачанов.

Според местното кметство всички къщи са незаконни, построени на общинска земя. На внезапна проверка дойдоха и техници от енергодружеството, които проверяваха за кражба на ток.

Заради липсата на обитателите им инспекторите не успяха да връчат актовете за незаконните постройки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8032

4

Киро Горския

09.01 2019 в 13:51

Интересно "решение" - къде ще отидат циганите - в другото село или в Пловдив? Така не се решава нищо - как може министър да се изказва като страничен наблюдател. Ами като са станали нагли направи нещо - те са оставени да си еволюират самички на произвола, никой не ги притеснява, нямат никакви ценности освен закона на джунглата и като направят някоя беля ги изселват, цялата махала трепери известно време и после всичко отначало.

7671

3

безпартийна

09.01 2019 в 12:08

Събарянето на незаконните постройки очевидно не решава никакъв проблем. Особено в разгара на зимата. Очевидно, тези хора някъде ще отидат, и ще бъдат още по-озверели. Тежко и горко на тези, които тази напаст ще ги засегне. Проблемът е, че управляващите се сещат за цига..ните само по време на избори, за да си напазаруват евтини гласове. Каракачанов е прав, че няма държавна политика за справяне с беззаконието, което цари всред този етнос. Но го забелязва пак при предизборна агитация. А иначе, да, средствата за справяне са задължителен, може и принудителен, труд, и образование. Последното задължително за децата.

3000

2

avi

08.01 2019 в 14:42

Е като ги разкарат от там проблема е решен. Замазват очите на хората.

3140

1

zuljin

08.01 2019 в 14:01

А ясно, сега Фред Флинтстоун ще изтъргува къщите срещу гласове на изборите и всичко постаро му...