Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бургаски полицай бракониерства с примки

OFFNews - Бургас 09 март 2016 в 18:09 7891 3

Снимка offroad-bulgaria.com

Потребители на OFFRoad - форума помагат на диво прасе, хванато в примка

Полицай от Бургас е хванат да бракониерства след няколко дни на засада от страна на горски служители.

В неделя инспектори от Държавното ловно стопанство „Ропотамо" са намерили поставени примки в района на созополското село Росен.

Това е най-коварният начин едно животно да бъде убито, коментират горските, защото в нея може да попадне всяко едно. Този начин за бракониерство е и най-бруталният, защото примката е от метална проволка и когато животно се хване в нея, колкото повече се опитва да се освободи, тя се затяга около него. Така то умира в агония, казват горските.

Засадата започва от неделя, пояснява Петко Стамболиев, заместник – директор на ДЛС „Ропотамо“:

Поради тази причина решихме няколко дни, с денонощни дежурства, да застанем там и да видим кой ще дойде да потърси. Защото периодично се проверяват тези примки. На третия ден се появи човек, който започна да ги проверява, пипал ги, повдигал ги и момчетата в този момент са го заловили“, разказва Стамболиев.

В последствие се установява, че задържаният бракониер е действащ полицай от Бургас. Той е регистриран като ловец в с. Росен, но това не му е първият случай на бракониерство. Носел е в себе си нож, с който да доубие хванатото животно.

За тези няколко дни в примките не е било хванато животно, но горските предполагат, че това е заради тяхното присъствие. Иначе на няколко е намерена козина от елен. Няма информация в дома на полицая да е открито месо или трупове, но хванатият бракониер е успял да се обади по телефона на някого и да каже „Прибирайте всичко, ще имам проблеми“. В момента на задържането, на 500 метра е стоял брат му.

Възможно е бракониерството по този начин да е продължавало с месеци.

На хванатия бракониер е съставен акт, който, ако бъде потвърден от съда, ще го лиши за три години от правото на ловуване. Случаят е поет и от окръжната прокуратура в Бургас, защото става въпрос за престъпление, извършено от полицая. Тече и вътрешна проверка за действията му.

В рамките на две седмици това е вторият полицай – бракониер, заловен на територията на ДЛС „Ропотамо“. Тя е благодатна и за нарушителите, защото в района се грижат за стабилна популация на дивеча. От около месец действат новите мобилни групи на Югоизточното държавно предприятие, които следят за бракониери в лова и в незаконната сеч. Преди две седмици са заловили друг полицай – нарушител. Бракониерът е бил оборудван с пушка и уред за нощно виждане.

Хищниците, колкото и да са вредни за дивеча, бракониерите са доста по-вредни. Хищниците убиват болни, слаби животни, докато бракониерът – животни, които са с перспективи, здрави, силни“, обобщава Петко Стамболиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!