Бригаден генерал Венелин Венев е новият директор на ''Военно разузнаване''

OFFNews 19 юли 2021 в 16:08 2819 0

Бригаден генерал Венелин Венев е новият директор на Служба „Военно разузнаване“ от днес. На тържествената церемония присъстваха министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Досега служба "Военно разузнаване" се ръководеше от и.д. директор полк. Велко Атанасов, но Румен Радев не издаде указ за постоянното му назначаване. В началото на месеца правителството предложи Венев да заеме позиция на Атанасов, като с това да бъде удостоен и с висше офицерско звание "бригаден генерал".

"Службата има за задача да информира държавното ръководство на стратегическо ниво за заплахите и рисковете за националната сигурност. В днешно време тези заплахи и рискове стават все повече и повече. Вие сте тези, които трябва да алармирате първо. Затова разчитаме на Вас", заяви министърът на отбраната Георги Панайотов в поздравителното си слово.

„За мен е чест да поздравя бригаден генерал Венелин Венев с удостояването му с висше офицерско звание и назначаването му за директор на "Военно разузнаване". Това е свързано с огромна отговорност, отношение и принципен подход към службата. Като началник на отбраната разчитам на професионалната и колегиална подкрепа и информационното осигуряване от страна на военното разузнаване", подчерта адмирал Емил Ефтимов.

Бригаден генерал Венелин Венев беше категоричен, че ще разчита на професионализма на своите колеги, а съвместната дейност с останалите институции ще бъде продължена.

Бригаден генерал Венелин Венев е завършил ВВОВУ "Васил Левски" със специалност бакалавър "офицер от разузнаването" с квалификация "военен преводач". През кариерата си на военнослужещ служи в различни формирования. В периода 2001 г. – 2016 г. преминава последователно през позициите на експерт, началник на сектор, началник на отдел и директор на дирекция.

Произведен е в звание "полковник" през август 2017 г. В периода 2005 г. - 2008 г. заема длъжностите офицер за връзка с местната власт и ООН и командир на разузнавателна група в състава на мисията на НАТО в Афганистан ISAF. От 2009 г. до 2012 г. е военен и военновъздушен аташе на България с основна акредитация в Австрия и допълнителни акредитации в Унгария, Чехия, Словакия и Словения. Владее три езика.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II