Братята Каральо точат секирата на опожарените тютюневи складове в Пловдив

Италианските собственици обжалват заповедта на кмета Тотев за укрепване и възстановяване на ценните сгради

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2017 в 16:41 7734 0

Собственикът на три от изгорелите тютюневи складове в Пловдив – „Р.И.П.А.“ ООД, обжалва издадената от кмета на Пловдив Иван Тотев заповед за укрепване и възстановяване на сградите, съобщи арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, съобщи Plovdiv Time.

Делото ще се гледа на 4 април в Административния съд в Пловдив. Ако съдът уважи жалбата на фирмата, едва крепящите се фасади на тютюневите складове са обречени на унищожение.

На 20 август 2016 г. бяха опожарени четири от емблематичните сгради от архитектурния ансамбъл „Тютюневия град“. За пожара бе обвинен 44-годишният клошар Любомир Данчев, който обитаваше един от складовете.

Три от складовете са собственост на „Р.И.П.А.“ ООД, сред тях са и двете красиви постройки, които навремето благодетелят Димитър Кудооглу е дарил за обществени нужди. Четвъртият тютюнев склад принадлежи на „Галакси Инвестмънт Груп“.

Управител на „Р.И.П.А.“ ООД е Пиетро Луиджи Гиа, а собственици са братята Паоло Каральо и Рикардо Каральо. Тя е регистрирана в Пловдив на булевард "Руски 77". Компанията е собственик на складовете на ул. "Екзарх Йосиф" и този на ул. "Иван Вазов".

Пиетро Луиджи Гиа е бил почетен консул на Италия в Пловдив от 2004 до 2009 г. Председател на сдружението на италианските предприемачи в България „Конфиндустрия България“.

Едно от твърденията, с които компанията обжалва заповедта на пловдивския кмет, гласи, че предписаното „опазване на фасадите“ е различно от „опазването на фасадните стени“. Една от поръчаните експертизи подкрепя становището на братя Каральо.

През 2010 г. италианските собственици внасят проект, който предвижда демонтиране на тютюневите складове, последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради с по няколко етажа. Министерството на културата отхвърли проекта.

Веднага след пожара през миналото лято беше свикана Междуведомствена комисия, в която участват регионални инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата, експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), както и представители на Община Пловдив. На собствениците бе връчена заповед, която ги задължава в рамките на четиридесет календарни дни да изготвят конструктивни експертизи и проекти за временно укрепване на сградите. След съгласуване на проектите компаниите тябваше също за 40 дни да извършат укрепването.

В 6-месечен срок собствениците трябваше да внесат инвестиционни проекти за консервационни, реставрационни и ремонтни дейности. По план възстановяването на изгорелите тютюневи складове би трябвало да завърши през септември. Ремонтът обаче едва ли щеше се състои в предписаните срокове заради жалбата на „Р.И.П.А.“.

Междувременно и.д. главен архитект на Пловдив Юлиана Петрова е потвърдила, че вече са приключили процедурите по съгласуване на проектите за възстановяване на складовете с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), каза журналистката Пенка Калинкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !