Божидар Димитров ще отстранява пропуски в образованието на Путин и Карпов

OFFNews 19 юни 2017 в 12:57 2663 2

Националният исторически музей (НИМ) организира експедиция до град Охрид в „македонската земя”, за да заснеме две старинни икони. Целта е да се поправят "пропуски в образованието на важни чуждестранни държавни дейци по повод произхода на кирилицата, кръщението на Русия, кой какви книги е разнасял по света", обявиха от музея.

На 24 май т. г. на среща с македонския държавен глава Георге Иванов руският президент Владимир Путин каза, че кирилицата е дошла в Русия от "македонската земя", с което предизвика вълна от гневни реакции у нас. Днес пък бившият световен шампион по шах Анатолий Карпов и депутат от управлявашата партия "Единна Русия" заяви, че в Москва знаят, че "кирилицата е дошла от Византия". Веднага след това премиерът Бойко Борисов отмени планираната си среща с него.

Съобразно световната музейна практика, директорът на НИМ проф.Божидар Димитров е поръчал копия на иконите, които ще бъдат поставени на съответното място в средновековната експозиция на НИМ, уточняват от музея.

Иконите са от епохата на Възраждането. Едната е на „Св.Св.Кирил и Методий”. Над образите им пише „Просветители български”. И за да не стане някоя грешка, иконописецът е добавил „Тия и се написаха буквите български. Празника им е на 11 май”.

Втората икона е на „Св.Седмочисленици”. Всъщност на тази икона светците са девет. Към известната седморка (Св.Климент, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд, Кирил и Методий) са прибавени Св.Еразио (местен светец) и Св.Иван Владимир, зет на цар Самуил.

Над образите на светиите пише „Св.Седмочисленици Просветители болгарски”.

"Та това може да дойде от „македонската земя” в края на Х век. Български просветители и български букви. По признание на самите местни зографи, рисували иконите", обяснява професор Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

19.06 2017 в 13:23

Напротив.
боци, но той е страхливец. Като се присетя само как седя 2 часа в Полша в едно фоае да го чака за среща...
Започвам да се питам дали божо нямаше да е по-добър Премиер от боцко. Е, имаше опасност Дракула да стане български национален гериой и да измести Марко Кралевити... но това е поносим риск.
БОЖО ПРЕМИЕР!
БОЖО ПРЕМИЕР!
БОЖО ПРЕМИЕР!

10571

1

Hissarion

19.06 2017 в 13:16

По-подходящ учител за Путин и компания не бихме могли да си представим.