Борисов: Във война сме с невидим противник, вече сме на дефицит от 3.5 милиарда

OFFNews 18 март 2020 в 13:45 9145 7

Само една нация обединена, хладнокръвна, дисциплинирана, умна, може да преодолее тази криза. Ние сме във война с невидим противник. Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата при президента Румен Радев в президентството.

Той разкри и притеснителни данни за приходите в държавната хазна. Според премиера заради коронавируса страната ни от излишък вече е на 3.5 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва.

Всеки месец милиарди левове отиват за пенсионната система, подчерта Борисов.

Той посочи, че завръщащите се българи от различни дестинации трябва да бъдат прегледани, информирани и да няма роднински събирания. Според премиера било много трудно да се приберат туристи в момента, които са отишли някъде в разгара на кризата.

"Повече тези експерименти няма да ги допуснем. Има и заповед - на работа, до аптеката, до банката, това е движението, до хранителния магазин и вкъщи. Това е единственото лечение досега доказано", каза премиерът.

Борисов посочи, че сега разбираме значението на индустрията, като обясни трудностите с доставките в европейски и световен мащаб.

За радост шивашката и текстилната промишленост е добре развита, посочи той и подчерта, че износ на защитни средства няма да има, докато "на 1000% не сме обезпечени" и не презадоволим нашия пазар.

"Имаме много спиртоварни, правят по 1000 тона на месец, правим организация, имаме стотици тонове от резерва и ги подготвяме за мрежата, това е също възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме на съседите", каза премиерът.

Според него е твърде рано е да правим извода, че сме овладели ситуацията или че поне я възпираме.

Бързите тестове дават 20% фалшиво-отрицателни проби и 20% фалшиво-положителни, каза Борисов в отговор на въпрос на президента Румен Радев. По думите на ген. Мутафчийски масово навлизане в практиката би било наш принос, ако успеем да го направим, но предупреди, че те не са достатъчно надеждни.

Шефът на щаба каза още, че има колебания и страх в гилдията на места, но и много доброволци, свързани с медицината, като е създадена банка от желаещите. Той информира, че частните болници са заявили готовност да се включат в борбата срещу инфекцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

7

El Commandante

18.03 2020 в 17:10

@Хуан: аз не съм икономист но доколкото разбирам 3,5 млрд не са похарчени, а нереализирани приходи, някой да ме поправи ако греша.

При годишен бюджет около 47 млрд, 3,5 не е толко изсмукано от пръстите.

Иначе надявам се положителното в тая истерия е тоя тутманик да се омете, обаче я стане, я не, народа е яко тъп.

17156

6

aviatora

18.03 2020 в 15:46

Взеха двамата със съучсдтникът Томито До че да потриват ръце за милиарда, който ще дойде от Европа !!!
Бандюги, не си и помисляйте този път, че Гестапо ще ви опандизи!!!

17156

5

aviatora

18.03 2020 в 15:44

БОРИСОВ СИ ПОКАЗА ДИПЛОМАТА
В най-трудните моменти излиза на яве, кой за какво е учил. Да се подхвърлят думи като дефицит и кредит в медийното пространство без да се познава ролята им в рестартирането на икономиката е несериозно. Кое е за препочитане - да тъне народът в мизерия със скръстени ръце в името на финансовата дисциплина, или да се предпази икономиката от кома, чрез наливане на средства от финансовите пазари, които след това се възстановяват? Акциите, чековете дори банкнотите са "Ценни книжа" съответващи на "кредит". Преди да съществуват те, разплащанията са ставали с торби с монети. Самоизтъкването на Борисов като разумен икономист, да се управлява държава без кредит и без дефицит, напомня гордостта на последният японски войник. Той бе открит в джунглата на Филипините, четиридесет години след края на Втората световна война. Храбрият солдат, въоръжен до зъби не знаел, че военните действия са приключили отдавна.
По отношение на мерките, които Еманюел Макрон взима за да предпази френските граждани от социалната криза, която се задава, Бойко Борисов размаха стоте процента дълг на Франция, подобно на футболен рефер - червен картон. Българският министър председател едва ли е намерил тази цифра сам. Някой вероятно му е подшушнал. Независимо от това тя е вярна. Суфльорите обаче са забравили да му подшушнат, че Япония например е най-задлъжнялата страна в света с 250% дълг спрямо БВП. Съединените щати също са между първите в света длъжници.
Защо Бойко се ядоса на Макрон? Преценете сами. Френският президент заяви, че никакво предприятие, малко, средно или голямо - няма да фалира. Че всички заплати, независимо дали работниците и служителите си стоят у дома поради карантината, ще получат 100% от своите възнаграждения. Пенсиите и помощите остават непроменени. Там където данъците и таксите заплашват съществуването на предприятията, те ще бъдат намалени или отложени във времето. От своя страна, министър председателят Едуард Филип декларира, че всички стратегически сектори, като самолетостроене, корабостроене, въздушен и ж.п.транспорт, както и автомобилната индустрия, в случай на нужда, ще бъдат национализирани и спасени. Всичко това присяда на Бойко, но това което най-много го ядосва, че то се знае и хората сравняват.
От чисто финансова гледна точка, Франция разполага с огромно кредитно доверие, не само защото е пета в света икономическа сила, не само защото златните й резерви са вид гаранция, а защото френската политическа система позволява сменяемостта на елитите и възобновяването им. Откакто Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ са на власт в България, във Франция се смениха трима президента, още толкова министър председатели и правителства. В момента двама премиери и един президент са подсъдими. Всички тези факти Бойко пропуска в неговия гняв. Може би защото докато той е участвал в първоначалното натрупване на капитала, Еманюел Маркон е завършил с отличие, как се управлява държава.
Божидар Чеков

14469

4

случайно прочетох

18.03 2020 в 15:12

Вече ми се гади от тоя хвалипръцко!
Иначе е първенец по усвоявснето на нашите пари за негови хора!

12362

3

Хуан

18.03 2020 в 15:04

Ихааа, за нема и седмица 3,5 млрд, за нема и месец годишният бюджета свърши. Почна се с облъчването.

3011

2

GeorgiM

18.03 2020 в 14:32

Господин Борисов,ще спрете ли малко непрестанните си медийни изяви и да дадете думата на специалисти,лекари,вирусолози,икономисти.. .Да попитам ? За няколко дни къде отидоха милиярдите,внесохте нова апаратура,построихте болници,закупиха се линейки,командироваха се лекари от запада?..само стрес,паника,безпокойство,напрежение създавате.И половината от хората да не са на работа,то това е от няколко дни,не месеци.Пенсионерите ли ги взеха,раздадохте ги на тях.. аман от глупости и хвърлени напосоки анализи.А забравяте ли,че 2 милиона българи са навън,аз продължавам да работя във Франкфурт без да мога да се прибера и всеки месец в нашата държава вкарвам 3хил евро,а още милион като мен?!Досега лъгахте 10 години за състоянието на държавата ни,сега с епидемията,ще е оправдание за още 10,почнахте го в първите дни,вместо да успокоявате и да създавате позитивизъм и оптимизъм!

4040

1

jovo

18.03 2020 в 14:25

Данеби да е защото Борисов самосиндикално опука излишъка от миналата година за 1 ден преди коледа?