Борис Станимиров: ЕС е мекотело, разчита за 70% от отбраната си на САЩ и не е в състояние да изпрати на Украйна 1 млн. снаряда

OFFNews 25 февруари 2024 в 09:10 6926 12

Борис Станимиров

Снимка Архив

Този текст е на Борис Станимиров, един от основателите на ДСБ и бивш депутат. Публикуван е вчера във фейсбук профила му. Препечатваме го без редакторска намеса.

Две заглавия от централните новини днес:

"ЕС призна, че няма да успее да изпрати на Украйна обещаните един милион артилерийски снаряди. До края на март ще са изпратени малко над половината."

"Силни думи в подкрепа на Украйна в цяла Европа по случай втората годишнина от агресията".

ЕС е по-голям като население от САЩ и Русия взети заедно.

ЕС има БВП от 14,5 ТРИЛИОНА Евро (за 2021)

За същата година БВП на Русия е 1,7 Трилиона долара. Девет пъти по-малко.

ЕС има ядрена държава членка, произвежда първокласно въоръжение от всякакъв тип, има научен и индустриален капацитет да създава нови оръжия и технологии и да ги произведе в нужното количество.

ЕС има човшкия капацитет, парите, познанията, технологиите и индустрията да стане бързо глобална военна суперсила, която да е немислимо да бъде нападната от когото и да е в света.

Но ЕС е мекотело, което се занимава с Грета Тунбърг, равенства и неравенства, зелени сделки, помощи за развитие и джендър мейнстрийминг (това е официален европейски термин, а не моя ирония). Докато се занимава с глупости, ЕС разчита за 70% от отбраната си на САЩ. И не е в състояние да изпрати ОБЕЩАНИТЕ на Украйна 1 милион снаряда. Не самолети, не ракети, не дронове. Снаряди. Джепане.

Вместо това има няколко стотин милиарда бюджет за проекти, в които е най-важно да покажеш как се отразяват на равенството между половете, зеления преход, интеграцията на мигрантите и включването на уязвими групи. (И това не е заяждане, а реални графи във формуляра на всеки европроект, дори да е в областта на наночастиците и космическата радиация)

Иначе, г-жа Фон дер Лайен е кандидат за втори "успешен" мандат начело на ЕК и десни лидери от цяла Европа се надпреварват да и желаят успех, защото Европа се нуждаела била от силно лидерство, което те предвкусват при неин успех ррш.

500 милиона население на ЕС
14 трилиона БВП
140 милиона население на Русия
1,7 трилиона БВП
40 милона граждани на Украйна
Нападнати от 140 милиона.
И 500 милиона, кибици, които ги подкрепят със "силни думи", но не и с достатъчно снаряди.
Срам!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7925

12

Trabajo

26.02 2024 в 11:01

огромна държава, управлявана от едноличен режим, планиращ и подготвящ се за война почти 20 години - и ползващ резервите на военизирана империя, трупани в продължение на 50 години.
...
това от една страна.
...
децентрализиран и хлабав съюз на демократични държави, всяка със собствена индустриална и военна политика - създаден с изричната цел да предотвратява война посредством икономическо и културно обвързване.
...
това от друга.
...
както казват в Одеса - това са две големи разлики.
И ако някой не иска да си дава труда да разсъждава извън рамките на собствените си предубеждения и/или политически целички - непочтено да занимава със себе си по-голяма аудитория.

ай сихтир от разбирачи.

1000

11

foreigner66

25.02 2024 в 15:28

На оптимистите които не харесват мнението на Станимиров препоръчвам да прочетат другата статия относно войната и рапорта на британското военно разузнаване. Да не подценяваме Русия и нейния потенциал от тикви готови да умрат на който и фронт им се каже. Ако някой тук си мисли,че в момента има по-подготвена армия в Европа от тази на Украйна, жестоко се лъже и спрете с тези технологии, "докато не стъпи пехотата на хълма той не е превзет".

75

10

230 млрд баксов

25.02 2024 в 13:35

Емоционален, но неточен анализ.
Никаква заплаха не представлява руската армия за натовското оръжие. Проблема не е в желанието а в почти изцяло съветското въоръжение на Украйна. Съответните снаряди се произвеждат основно в България и това е причината да го има сегашното правителство. Но няма как да произведем повече от Русия и Сев. Корея. Неслучайно САЩ търсят снаряди от Хондурас.

Относно зеления преход никога това не било проблем за икономиката на Европа. И за българската вече не е проблем.
Това е изцяло путлерска пропаганда. А цената която плащаме в сравнение с цената която ще платят тези след нас е толкова нищожна, че даже е срамно да се споменава.

Относно равенството между половете и джендърите препоръчвам на Станимиров да се запознае със статистиката на разводите, извънбрачно родените деца и т.н. в Русия и Европа и тогава да си направи изводите.

135

9

Far Rider

25.02 2024 в 12:02

4I4ATA, не знам доколко познаваш положението с въоръжението и състоянието на българската армия, но не вярвам, че могат дори един батальон да отблъснат. МО не е в състояние да организира дори транспорта на БТР-ите. Да не говорим за 6 самолета в Граф Игнатиево и 1000 души обслужващ персонал. А корабите на Русия са в Северно море, Балтика. А и не забравяй, че Иран и Китай им помагат. За 1 година Русия актвивизира военната си индустрия. САмолети правят заедно с Индия. Не подценявай Русия! Имаме сериозен противник и несериозни съюзници.

500

8

781000

25.02 2024 в 11:27

Има нещо много по-лошо. При все това, че не може да достави достатъчно оръжие за да промени хода на войната, дискурса в ЕС е съвем противоположен и ПОДВЕЖДА УКРАЙНА, която действително очаква тази помощ. Въпреки че повечето в ЕС вече съвем ясно виждат нуждата от преговори, чакат Украйна да ги поиска, за да не излезат те виновни за тях. Това е престъпление срещу Украйна и всички загубени там животи !!!

2099

7

Mateevk

25.02 2024 в 11:17

Напълно прав е!

1000

6

4I4ATA

25.02 2024 в 10:48

Far Rider
Това няма как да се случи, руската кочина в момента е толкова слаба, че дори ние можем да я отблъснем, ако нападне. Виж че остана с 5-6 кораба, няма танкове, праща в Украйна т-62, скоро и т-34-ки :D С какво ще нападне, със самолети? Ще падат като круши от с-300, които стават само за пътнически самолети и руски изтребители, или от ф-16 от Гърците ;)

625

5

1215

25.02 2024 в 10:34

Браво!! Много точна позиция.Дано някой преведе написаното , та тъпите ,оядени шкембета го прочетат и вдянат.

135

4

Far Rider

25.02 2024 в 10:32

Всеки който се е сблъсквал с ЕС и неговата структура, бюрокрация и безхаберие ще се съгласи с написаното. Факт е, че агента Меркел съкрати с около 18% личния състав на немската армия която и без това имаше ограничения според дговорите след Втората световна война. Многото и силни лобита в ЕС насочват парите в неща които им носят печалба без оглед на това как се отразяват на икономиката. Ако плановете на Путин се осъществят( за съжаление изгледите са такива, колкото и да не ни се иска) шърво ще изолират и ликвидират Литва, Латвия и Естония навлизайки в коридора гарантиран за Калиниград. После ще прегазят беззащитна Молдова и както обещаха за 9 септември е наред България. После ще преминат братска ( и за българи, и за руси) Сърбия, Унгария (посрещнати с удоволствие от Орбан) и Австрия която НЕ Е член на НАТО. Така за 1 седмица руснаците ще са в сърцето на Европа. Голяма радост за пРезидента Радев.

-1695

3

Mladen Nikoloff

25.02 2024 в 10:12

Напълно обективен анализ. Пропусна само че в САЩ също се занимават със същия джендаризъм и не са в състояние да защитят дори собствената си граница ,какво остава украинската.
Разликата е че в Русия се работи и се произвеждат денонощно снаряди и оръжия, защото Русия взима тази война като екзистенжиална. САЩ и ЕС от др страна не са съв война, а са обушонили и обрекли на гибел Украйна. Затова не си дават зор. Ако наистина вярваха на предизборните си глупости, че Западна Европа е следващата цел на Путин; повярвайте ми, щяха да произведат 20 пъти повече снаряда и 100 пъти по-качествени.
 
X

Да помогнем на украинските деца!