Радан Кънев: Да дадем шанс на Слави Бинев

OFFNews 01 декември 2014 в 07:40 16674 47

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и премиерът Бойко Борисов

Снимка Сергей Антонов

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и премиерът Бойко Борисов

Хората да дадат шанс на Слави Бинев (Патриотичен фронт) като председател на парламентарната комисия по култура и медии.

За това призова съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев в коментар пред Нова тв за избора на бившия евродепутат от "Атака" и основател на фолк клуб БИАД, станал известен и с нахлуването си в БНТ през 2012 г., за да иска обяснения защо събитие на политическата му формация е било отразено само по един от каналите на БНТ. Името му влиза в медиите още през 1993 г. и се свързва с официализирането на понятието "мутра" - тогава 50 души с 12 автомобила нахлуват в комплекс "Дескрим", собственост на Бинев, и след побой го отвличат. Сред обвиняемите са Димитър Джамов, Красимир Маринов (Големия Маргин), Димата Руснака и Пело Стоев. Бинев е и учредител на асоциация "Защита", създадена с цел да конкурира охранителните фирми на борците.

Хората, които са получили гласовете на българските граждани да влязат като депутати в парламента, трябва да получат шанс, заяви Кънев в отговор на въпрос за избора на Бинев. Според него ако сега от РБ яростно започнат яростно да се противопоставят на избора на Бинев, това щяло да даде основание да бъдат оприличени на Патриотичния фронт, които поставиха ултиматум на премиера - или да отстрани предложените от РБ зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов и областен управител на София Веселин Пенев, или да загуби подкрепата им за правителството.

Ако РБ отговорят по този начин на ПФ, това ще доведе до "поголовна сеч между политическите сили", заяви Кънев.

Все пак той разкритикува решението за избор на Бинев с думите:

"Може би за нас въпросът за решението Слави Бинев да оглави парламентарната комисия по култура и медии е най-труден. Средите, които реагират, са хора, които подкрепяха политиката и кандидатите на Реформаторския блок. Правим много тежък компромис, може би прекален. Не знаехме, че тази комисия ще бъде предложена на Патриотичния фронт. Решението беше гласувано анблок, чухме имената в залата.

Избирането на Слави Бинев е проблем по две причини - за голяма част от хората, които се занимават с култура или за които културата е важна, това е създателят на БИАД. Това не е представата за национална политика в културата. От друга страна, той нахлува в БНТ да иска обяснения. Много е проблемно той да бъде шеф на комисията по медиите. Това е и по-важно от първото.

Има и един втори план, по-важен. Винаги комисията по култура се превръща в място, където да сложим някой, на когото хем искаме да му удовлетворим желанията, хем не знаем къде да го сложим. Има ли държавна културна политика? Ако имаше, със сигурност щеше да бъде изнесена напред друга фигура. Тези позиции се превръщат в убежище или утеха за хора с по-силни амбиции, на които да бъде намерено място.

Много голямо отстъпление е това, което извършихме".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!