Благотворителна вечеря на тъмно в подкрепа на незрящи ще се проведе в София

"Тъмната вечеря" е благотворителна инициатива за изграждане на тактилeн макет на София

OFFNews 24 януари 2023 в 12:58 1307 0

Пула

Снимка Shutterstock

Пула, Хърватия

На 27 януари, петък, от 20 часа на ул. "Хан Аспарух" №65 ще се проведе "Тъмната вечеря" - благотворителна вечеря на тъмно в подкрепа на незрящи, чиято цел е да насочи общественото внимание към хората със зрителни увреждания в България.

Събитието ще се състои в специализиран ресторант, където се сервира в 100% тъмнина от специално обучени незрящи. В условията на пълен мрак ще бъде представен екипът на проекта за създаването на скулптурна композиция от бронз, която ще представлява тактилен макет на София със знакови сгради, каквито има в повечето европейски столици, а отскоро и във Велико Търново, където бронзовият макет е на Средновековен Царевец.

    

Снимки на бронзови градски макети в 2 града в Хърватия - Пула и Загреб, Shutterstock

Идеята е върху композицията ще бъдат изписани на брайлова азбука и текстовете на химна на България и химна на Европейския съюз в оригинал. За реализацията ще бъде направен конкурс и крайната цел е бронзовата отливка да бъде разположена на достъпно място в историческата част на София.

Първата стъпка за реализиране на проекта е кампания за набиране на средства, която ще бъде поредица от благотворителни събития, с които да се ангажират хора за подкрепа на незрящите в България и подобряване на видимостта към техните проблеми и решаването им.

Организаторите от Фондация "Синергиа" са едни от най-активните благотворителни организации в подкрепа на незрящите в България, които съществуват от 2015 г. и всяка година организират благотворителни инициативи и реализират проекти в полза на хората със зрителни увреждания.

"Вярвам, че тъмнината е инструмент за промяна, носи просветление и променя гледните точки на зрящите хора, ако с активни действия се повлияе на мисленето, начина на живот и реалните, и все пак разрешими проблеми на незрящите", посочва Евгени Митев, ръководител на екип от незрящи и допълва.

"Поканен е всеки, който иска да е част от решенията, да се включи и подкрепи хората със зрителни увреждания в България, хора от бизнеса, журналисти, ентусиасти, както и други организации в обществена полза със сходни цели и ценностна система. Длъжни сме да върнем доверието в неправителствения сектор", допълни той. 

Теодора Хайверова, незрящ сътрудник на фондацията споделя:

"Има хора като мен, за които реалността не е видима, но може да се чуе, докосне, вкуси и усети. Виждали сте хора със зрителни увреждания на улицата или в градския транспорт с бял бастун, куче водач или придружител. Но имат ли видимост хората със зрителни увреждания в България? И знаете ли какви са нашите ежедневни предизвикателства и проблеми като безработица, ниски доходи, недостъпна градска среда и транспорт, труден достъп до институции, социални услуги и здравеопазване? Вярвам, че заедно като общество можем да подобрим и решим редица социални проблеми, ако имаме повече доверие и оптимизъм и по-малко критика и гняв".

За повече информация и резервации:

Фондация Синергиа, 0883 7777 10
www.synergia-foundation.org

[email protected]

Банкова сметка:

IBAN: BG49PRCB92301047580112
BIC: PRCBBGSF

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови