Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бившият шеф на ДАИ във Велико Търново се изправя пред съда за подкуп

OFFNews 03 август 2015 в 17:03 4663 0

Бившият шеф на ДАИ във Велико Търново се изправя пред съда за подкуп

Бившият шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"-Велико Търново Петър Петров се изправя пред съда заедно с трима негови подчинени.

Специализираната прокуратура внесе днес обвинителния акт срещу четиримата бивши служители по обвинение за участие в организирана престъпна група за подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение. Групата беше разбита на 6 август 2014 г. при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Петър Петров ще отговаря по три обвинения. Първото е за това, че от август 2012 г. до август 2014 г. на територията на област Велико Търново в качеството си на длъжностно лице е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи. Той е обвинен затова, че лично, в съучастие с друг участник в групата, е поискал 1000 лева подкуп от управител на транспортна фирма, за да не му издаде Наказателно постановление. Освен това, той ще отговаря и за това, че през декември 2014 г. и януари 2015 г. на територията на гр. Павликени и гр.Свищов в качеството на обвиняем е подбуждал и склонявал общо четирима свидетели по делото да или да лъжесвидетелстват.

За участие в престъпната група, ръководена от Петър Петров, на съд са предадени Станислав Марков - главен инспектор в РДАА-Велико Търново, инспектор Валентин Христов и инспектор Любен Мерджанов, бивши служители в РДАА-В.Търново. На

Станислав Марков е повдигнато обвинение и за подкуп. Според обвинителния акт Петър Петров лично или чрез участници в групата е оказвал натиск върху собственици на транспортни фирми да плащат „такса спокойствие“, за да не бъдат проверявани и санкционирани. Размерът на „таксата“ е бил определян от Петров индивидуално за всяка фирма, а сумите са получавани от Петров, а в негово отсъствие – от Марков. Когато транспортните дружества отказвали да плащат, били проверявани и след това - наказвани за нарушения. Мерджанов и Христов пък са „осигурявали“ по 50 евро на смяна от проверяващите чужди тирове екипи на дирекцията. До 1500 лв. са били искани от курсист за „изкарване “ на теоретичен изпит пред КАТ, като са му давани отговорите на въпросите, които предстои да му се паднат в листовката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!