Шефът на ДАИ-Велико Търново рекетирал транспортни фирми с "такса абонамент"

OFFNews 09 август 2014 в 08:25 5405 3

Шефът на Държавната автомобилна инспекция във Велико Търново Петър Петров е въвел “такса спокойствие” и “такса абонамент”, които събирал от транспортните фирми, и дори от самите служители в дирекцията.

Тези данни изнесоха от прокуратурата и ДАНС, след проведена операция по задържане на служители в ДАИ, взимали подкупи. 

Според прокуратурата тарифите били фиксирани, а Петър Петров откровено изисквал от подчинените си да участват в схемата.

От събраните до момента доказателства и от свидетелските показания става ясно, че директорът на автомобилната администрация във Велико Търново Петър Петров е използвал служителите си да събират подкупи и след това да му ги отчитат. Той е имал и трима доверени служители, които са възлагали задачите на колегите си инспектори. На рекетираните транспортни фирми служителите казвали, че това е такса спокойствие. За един камион те трябвало да плащат по 20 лева на месец. Ако фирмата откажела започвали масирани проверки на дейността й. Нарушенията обаче се отразявали на хвърчащи листчета, а не на протоколи какъвто е реда.

"Тези листчета са предавани на шефа на регионалната дирекция, след това се преминавало на устна договорка с представители на съответната фирма в случай че не се постигне договорка се преминава към съставяне на акт за административно нарушение, а ако се постигне договорка листчето се къса”, каза пред журналисти Даниела Попова, административен ръководител на апелативната спецпрокуратура.

Имало и честни служители, които отказвали да участват в схемите на Петър Петров. За наказание те били принуждавани да дават дежурства на междуселските пътища, откъдето минават само каруци. А сговорчивите поемали проверките на главните международни пътища. Затова обаче държавните служители плащали абонамент на Петров в размер на 50 евро от екип на смяна. Под ударите на рекетьорската група били и автошколите, които трябвало да плащат по 500 лева за безпрепятствено изкарване на шофьорска книжка. Пунктовте за годишни технически прегледи пък плащали от 3 до 5 лева на преминал на преглед автомобил. Петров разговарял спокойно открито с всички служители и ги е инструктирал за тарифите.

"Видно от показанията на част от свидетелите, които са служители в тази агенция, че господин Петров е казал пред тях, че той е взел тази агенция на лизинг, трябва да се отчита, затова и те трябва да му дават съответни суми", обясни Попова.

До момента са повдигнати обвинения на директора на регионалната дирекция на Автомобилната администрация Велико Търново и неговите трима доверни подчинени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!