Бежанците от Украйна трябва да се преместят в държавните бази до 15 ноември

OFFNews 01 ноември 2022 в 13:56 1837 0

Бежанци от Украйна

Снимка Архив - БГНЕС

До 15 ноември нуждаещите се от подслоняване украински бежанци могат да се преместят в държавните и общински бази.

Помощта за гражданите от Украйна, потърсили временна закрила в България, продължава чрез настаняването им в държавни бази, съобщава днес Министерството на туризма (МТ).

Съобщението идва след вчерашното решение на правителството да удължи програмата за настаняване, като от 1 ноември в нея ще са включени само почивни бази, без хотели и друг тип места за настаняване.

През предстоящите зимни месеци тези граждани ще получат помощ от държавата и няма да се налага да се преместват другаде, уверява МТ. С решение на Министерски съвет се осигурява 15-дневен срок, който започва да тече от днес до средата на месец ноември и в рамките на който всички нуждаещи се от подкрепа за настаняване украински граждани, потърсили временна закрила у нас, ще могат да се настанят в подходящи държавни бази. За целта служебният кабинет прие промени в Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България.

Съгласно промените, срокът на действие на програмата се удължава до 15.11.2022 г. при действащите в момента финансови параметри на помощта за нощувка и изхранване или за нощувка без изхранване, като в удължения период на действие ново настаняване ще бъде извършвано само в държавните и общински бази.

Министерството обяснява, че с правителственото решение България се придържа към преобладаващата практика в страните от Европейския съюз, където настаняването в хотели е временна мярка, която към момента е преустановена. Над половин милиард лева са разходите до сега в помощ на търсещите закрила украински граждани в България, като 200 млн. лв. са за сметка на държавния бюджет и около 300 млн. лв. са по линия на преструктурирани европейски програми и фондове.

Настаняването по Програмата се извършва, както следва:

- Лицата с временна закрила, които се ползват от Програмата към 31.10.2022 г. /нощувка с изхранване или само нощувка без изхранване/, могат да се преместват в периода от 01.11.2022 г. до 15.11.2022 г. само в обектите за подслон, вписани в Регистъра на местата за подслон, насочени от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна, създадена със Заповед № Р-213/03.10.2022 г. на министър-председателя;

- Лицата, получили временна закрила след 31.10.2022 г., се настаняват само в обектите за подслон, вписани в Регистъра на местата за подслон, насочени от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна, създадена със Заповед № Р-213/03.10.2022 г. на министър-председателя.

Декларациите дали обектът участва в програмата е настаняване с изхранване или само с настаняване без изхранване за периода от 01.11.2022 г. до 15.11.2022 г. ще се подават по нов начин - чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), на адрес https://edelivery.egov.bg.

Въвежда се и допълнителна верификация за вида на предоставяната услуга (настаняване с изхранване на обща цена или само настаняване). За целта всички участвали в Програмата лица се задължават в срок до 22.11.2022 г. да подадат чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), на адрес https://https://edelivery.egov.bg, подписана с КЕП декларация дали за периода от 01.06.2022 г. до 31.10.2022 г. обектът е участвал в програмата с настаняване с изхранване или само с настаняване без изхранване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews