Бедствено положение в Симеоновград, порой във Варна (видео)

Обилни валежи и на други места в странта

OFFNews 16 май 2016 в 19:31 6901 0

Снимка Евгени Гичев

Пороен дъжд, придружен с градушка, се изля в късния следобед в Симеоновград. Кметът на града Милена Рангелова обяви бедствено положение.

Силният дъжд наводни някои от улиците в града. Градушката е била с големина на грахово зърно.

Наводнени са мазета и приземни етажи на над 20 жилищни сгради. Има отнесен асфалт, скъсани жици, вследствие на което три села са без ток, съобщава "Дарик".

Над Варна пък близо 20 л/кв.м се изсипаха в рамките на половин час. Толкова продължи проливният дъжд над почти целия град. На места той беше придружен и с градушка, съобщиха за Дарик от местния филиал на НИМХ.

Автобус на градския транспорт закъса в наводнен участък под Паметника на спирка "Почивка" в морската столица. Превозното средство е потънало под 1,5 м вода и не е можел да потегли, съобщи "Фокус". Екипи на Гражданска защита са помогнали на шестима пътници да излязат от автобуса.

След обилния валеж са подадени 21 сигнала за произшествия, основно свързани с наводнени приземни части на сгради. Осем екипа са били изпратени на различни места с града по сигнали за паднали дървета и клони. Вече са извършени 18 отводнявания на сгради, част от тях са котелните помещения на АГ – Варна и болницата „Света Анна”, помпената станция на к.к. „Златни пясъци” и Римските терми.

Девет души са евакуирани, двама от които трудно подвижни, нямало е опасност за живота на нито един от тях.

В Рибарското селище във Варна има свлачище и паднали дървета.

Обилно количество дъжд и градушка са паднали в Карнобат. Възможно да има нанесени щети върху селскостопанската продукция заради градушката. Наводнени са приземни етажи на над 10 къщи в град.

Валежи паднаха и на други места в страната. За минути улиците на Казанлък бяха наводнени. Проливен дъжд се изсипа на града в ранния следобед, без градушка. На места се образуваха големи локви, в които закъсаха няколко автомобила. Няма данни за сериозни щети и пострадали хора и животни, съобщава БГНЕС.

Кадри от пороя публикува Евгени Гичев в социалните мрежи:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews