Бедствено положение в Девня заради опасни химикали

OFFNews 08 януари 2014 в 07:38 9268 1

Завод
Завод "Полимери"

Заради неправилно съхранение на опасния химикал трихлоретан, в община Девня е обявено частично бедствено положение, съобщи БНР.

Кметът на общината Атанас Кузев обяви, че от 9 януари влиза в сила частично бедствено положение на територията на фалиралия химически завод "Полимери" за период от 30 дни.

Решението е взето след заседание на Щаба за защита при бедствия на Девня в присъствието на областния управител на Варна Иван Великов.

Целта е да бъде сведен до минимум рискът от екологична авария и да се осигури безопасност на населението на Девня.

Кузев предупреди за опасност още в края на декември. Проблемът идва от съхранението на опасен химикал трихлорретан, съхраняван в амортизирана цистерна във фалиралия завод "Полимери".

В над 40-годишен резервоар на територията на завода се съхраняват над 2500 кубика трихлоретан, който е леснозапалим и силно отровен.Само за последната година имаше регистрирани две изтичания. През ноември екип от експерти започна изготвянето на спешен план за обезопасяване на резервоарите, като отровното вещество трябва да се прехвърли в съседен резервоар, пълен с луга. 

Това обаче е временно решение. За да се реши кардинално въпросът, опасният химикал трябва да се унищожи, а процедурата струва около 5 милиона евро - пари, които вероятно ще трябва да осигури държавата, тъй като собственикът е обявил предприятието в несъстоятелност.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови