Oгнян Донев и Радосвет Радев купуват Токуда банк

OFFNews 18 май 2015 в 15:50 12086 1

Собственикът на фармацевтичната компания "Софарма" Огнян Донев, собственикът на "Дарик радио" Радосвет Радев и адвокат Венцислав Стоев са на път да придобият мажоритарния пакет акции на Токуда банк.

"Индустриален холдинг - Доверие", в чието ръководство са бизнесмените, е подал искане за откриване на открито производство за разрешаване на концентрация към Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган трябва да се произнесе за подготвената продажба в срок от един месец. След становището на Комисията за защита на конкуренцията сделката трябва да бъде одобрена и от БНБ.

"Индустриален холдинг - Доверие" е дъщерно дружество на "Доверие - обединен холдинг", в чието ръководство е собственикът на фармацевтичната компания "Софарма" Огнян Донев. Той е и един от основните акционери в "Доверие - обединен холдинг". В управата на дружеството са още собственикът на "Дарик радио" Радосвет Радев и адв. Венцислав Стоев.

Токуда банк е една от малките банки в страната. В момента мажоритарен собственик е японската "Интернешънъл хоспитал сървис" на основателя и собственик на японската корпорация Tokushukai Medical Торао Токуда. Банката завърши 2014 г. със загуба от 7.236 млн. лв. По данни на БНБ към края на миналата година привлечените средства в Токуда банк са 387.54 млн. лв., от които депозитите на домакинствата са за 266 млн. лв., а тези на фирмите - 121.34 млн. лв. Фирмените кредити на банката са за 184.67 млн. лв., а на домакинствата - 35.25 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови