БАН иска още 11 милиона догодина за увеличение на заплатите

OFFNews 11 ноември 2020 в 19:00 3406 1

Българската академия на науките (БАН) настоява за още 11 214 000 лева към Бюджет 2021, за да се достигнат основни работни заплати. Това е становището на Академията, изпратено до председателя на Народното събрание и до председателите на парламентарните групи.

БАН иска заплатите да достигнат 1450 лв. за професор, 1400 лв. за доцент, 1350 лв. за главен асистент и 1300 за асистент.

"При така предвидения бюджет за следващата година БАН ще бъде в състояние да повиши основната заплата за асистент до 832 лв., което е повече от абсурдно на фона на обявената стартова заплата на учителите от 1260 лв.", посочват от Общото събрание на Академията.

Според Академията заявеното намерение за основна заплата на асистент във висшите училища от 1300 лв. "ще доведе до нов абсурд – учени на еднакви длъжности в академията и във вузовете, отговарящи по закон (ЗРАСРБ) на еднакви изисквания, ще имат огромна разлика в заплащането. Това ще предизвика сериозен дисбаланс в цялостната система на науката и висшето образование в страната и ще доведе до неконтролируемо изтичане на кадри от БАН".

Те посочват още, че са изненадани и от факта, че за първи път Академията е включена в списък с публични институции, които могат да ползват до 95% от своя бюджет до декември следващата година, определяйки това като "унизително омаловажаване на ролята на БАН".

"Категорично възразяваме срещу това поредно финансово дискредитиране на БАН и Ви уверяваме, че няма да останем мълчаливи свидетели на нейното смазване. Призоваваме народните представители да не бъдат съучастници в този процес!", пишат още те.

От БАН допълват, че биха искали да вярват, че научните изследвания и иновации не са само декларативен приоритет, а осъзната необходимост и реална грижа за успешното развитие на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

1

Sashkavas

11.11 2020 в 19:55

Ха ха а какво свърши БАН че иска, освен че подкрепяше алтернативните управления? Ми да изчакат до април и може пък искането им да хване дикиш. До тогава марш да пишете статии и проекти за фиксиране. Дет казал един умен човек преди да искаш дай.