Балтова: Музенидис не е в ликвидност, но всички българи, които са там ще изкарат почивката си

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2021 в 09:31 1553 0

Още миналата седмица изпратих писмо до гръцкия министър на туризма за състоянието на големия туроператор Музенидис. В действителност, не се касае за временен проблем, той от доста време се е наслагвал.

Това заяви министърът на туризма Стела Балтова пред БНТ. Тя обясни, че че не знае какъв е броя на засегнатите българи, но министерството на туризма внимателно следи ситуацията.

"Гръцкият министър ме увери, че всички българи, които са настанени там, ще могат да изкарат своята почивка", допълни Балтова.

По думите й гръцкият туроператор няма гаранционен фонд. Тя обясни, че в България за създаването на гаранционен фонд се правят проучвания още от 2003 г. „Сега, ако бизнесът прецени, може отново да се повдигне този въпрос и да се обсъди“, каза Балтова.

Съвсем скоро предстои улесняване на условията за влизане, подчерта Балтова. Всеки момент имам уверението от здравния министър, че ще бъде увеличена възрастта за влизане на деца без PCR тест, надявам се това да стане още днес.

Тя коментира и мерките в подкрепа на бизнеса. По думите й предстои днес да бъдат представени икономически и финансови мерки. "Днес в 10 ч. ще имаме среща с участието на вицепремиера и социален министър Гълъб Донев, министрите на икономиката и финансите, както и представители на туристическия сектор", каза министърът. 

"Започваме с една много усилена подготовка в туристическия сектор този сезон. Тази година е далеч по-трудна и от предишната, но аз съм убедена и знам, и съм го видяла на място, че нашият туристически бизнес е готов със своя качествен туристически продукт", коментира Балтова.

Министърът коментира и проблемите с пътуващите към Гърция българи, на които се налага да чакат часове наред, докато преминат през граничен пункт "Кулата". Стана ясно, че се водят разговори за отваряне и на други гранични пунктове освен "Кулата".

Ресорният министър е уверен, че до седмица или до няколко дни този проблем ще бъде преодолян. "Не решен, но преодолян", подчерта тя. 

Гръцката позиция е, че правенето на тестове на граничните пунктове е причината за този проблем, допълни Балтова.

Относно подготовката за летния сезон у нас, тя обясни, че над 120 експедиенти от Германия са били на посещение в България тази седмица.

Това, което се каза е, че в действителност качеството трябва да бъде издигнато отново в култ, но най-важното е гъвкавостта. Хората, които работят в този сектор са отдадени на това, което правят, убедена е министър Балтова. "И българите, и чужденците, са добре дошли и ще бъдат приети по един и същи начин", подчерта тя.

Министърът коментира още, че се очаква облекчаване на още мерки за туристите.

Всеки момент имам уверението от здравния министър, че ще бъде увеличена възрастта за влизане на деца без PCR тест, надявам се това да стане още днес.

Вече имаме близо 30 плажа с безплатни чадъри и принадлежности, на много други цените са между 1 и 6 лева, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови