Quantcast

'Български манифест за Европа' иска да защити правата на сънародниците ни след Брекзит

Мартин Георгиев Последна промяна на 18 декември 2017 в 15:14 1497 0

Снимка OFFNews

Правителството ясно и публично да заяви пред българската общност и пред останалите държави членки на ЕС, че опазването на правата на българските граждани във Великобритания е най-важен приоритет на страна ни по време на преговорите за Брекзит. 

За това призоваха участници в инициативата "Български манифест за Европа" в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. Писмото е подписано от Мария Спирова, активист за правата на европейските граждани след Брекзит, Светослав Малинов, член на Европейския парламент, и Стефан Тафров, дипломат и бивш посланик на България във Великобритания. 

В отвореното писмо се посочва, че въпреки всички уверения от британска страна окончателното споразумение между ЕС и Великобритания може да крие неприятни изненади за българите, които искат за останат в Обединеното кралство без излишни бюрократични спънки и ненужни разноски.

В рамките на събитието се проведе дискусия на тема "Голямата България". В нея бяха изложени данни за мащаба на българската общност в чужбина, както и тенденциите по отношение на емиграцията на българина. 

От изнесената информация става ясно, че в периода от 1989 г. до 2017 г. повече от 1,5 млн. българи са напуснали страната. През последните 3 години обаче се наблюдава завръщане на българските емигранти, като през 2017 г. те са повече от 10 000.

Според участниците в дискусията, сред които бяха Божидар Божанов от "Да, България" и журналистката Мартина Шопова, основната причина българите да напускат страната е чувството на безправие и липсва на справедливост. Навън е по-лесно да измериш възможностите си. Емигрантите избират страни, в които сумата на корупцията и шуробаджанащината не надхвърля общото чувство на справедливост.

В публиката на събитието присъстваха Христо Иванов ("Да, България"), Атанас Атанасов и Радан Кънев (ДСБ) и др

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !