„Българската Коледа“ - историята на Филип Венков

OFFNews 09 декември 2014 в 16:31 4506 1

15-годишният ученик от Русе Филип Венков е едно от децата, на които „Българската Коледа“ ще помогне тази година.

Филип постъпва в Националната кардиологична болница преди три месеца заради разкъсана аорта. Налага се да му бъде направена операция за поставяне на стендове.

Момчето все още се намира в болницата, но лекарите до момента не могат да определят причината за състоянието му – това е първият подобен случай за България.

Заболяването му е такова, че аортата на едно място се оправя, а на друго се разкъсва, разказа пред БНР майката на Филип Пламена Стефанова.

През последните три месеца в болницата се опитват да стабилизират състоянието му. Той диша през трахеостома, физически е много отслабнал и не може да се движи самостоятелно.

15-годишният Филип се нуждае от генетични изследвания, които да посочат причината за състоянието му.

Не могат да ни кажат на какво се дължат разкъсванията. Трябва да се направят генетични изследвания на три етапа, за да стане ясна причината, а цената на изследванията е около 1500 – 2000 лева. Те ще покажат каква профилактика е необходима за Филип и как ще живее той оттук нататък, каза майката на детето.

Родителите се надяват и че с пари от „Българската Коледа“ синът им ще може да остане до пълното си излекуване в кардиологичната болница.

Гледаме позитивно на нещата, наблюдаваме лекарите. Грижат се идеално за него, дават ни цялата информация. Мисля, че направиха всичко възможно, за да му помогнат. Лекарите са обнадеждени на този етап и техните надежди подкрепят нашите, допълва бащата на Филип Валери Маринов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови