“Българската Коледа” помага на Анна-Даная

OFFNews 08 декември 2014 в 13:57 2098 0

Шестгодишната Анна-Даная от кюстендилското село Жиленци има две вродени заболявания на нервната система. Момиченцето не може да ходи, а за да стъпва на крачетата си, използва специални апарати. Всеки ден ходи на рехабилитация, за да може крачетата й да стъпват правилно, показва репортаж на БНТ.

Майката на момиченцето силно вярва, че с много грижи и правилно лечение детето й има шанс да оздравее напълно, макар, че заболяванията й са тежки.

Спина бифида е отворена тръба на гръбначния стълб. Хидроцефалия това е една от клапите на главичката… тя в осмия месец или се затваря, или не се затваря. При нас се случи така, че не се затвори клапата.., разказва майката на момичето Силвия Симеонова. 

Още от малка Анна-Даная всеки ден посещава рехабилитатор. Според рехабилитатора Бисер Сефтерски в състоянието на детето има подобрения.

Ежедневните процедури и лекарствата струват месечно около 500 лв. Майката обаче не може да си позволи скъпоструващото лечение, което Здравната каса не покрива изцяло. Тя не успяла да стане личен асистент на детето си, заради изискването да е регистрирана като безработна. Сега съобразява работното си време с процедурите и предучилищните занимания на момиченцето. А едно от любимите неща на Анна-Даная е да посещава детската градина.

За да може малката Анна-Даная да ходи и да играе с другите деца са необходими средства за купуване на специалните апарати за раздвижване на крачетата както и за рехабилитация. Затова близките й, които се грижат за нея, се надяват и разчитат на помощта на „Българската Коледа”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови