Българите са корумпирани колкото гърците и румънците

OFFNews 15 октомври 2015 в 13:44 2304 0

Българите са корумпирани колкото гърците и румънците

Корупцията в България е на едно ниво с тази в Гърция и Румъния. Това показват резултатите от поредния Индекс за възприемане на корупция на Трансперънси интернешънъл.

Трите държави заемат 69 място в класацията, като за България това е малък напредък, в сравнение с предходните години, когато заемаше 77 позици. През 2014 г. България, Италия, Гърция и Румъния бяха на последно място в ЕС по отношение на борбата с корупцията. Четирите страни събраха по 43 пункта при максимални 100 и средно 64 за Евросъюза.

От съседните ни страни най-ниско се намира Сърбия – на 78 място, най-добре е Македония – на 64-та позиция, съобщава БГНЕС. 

Традиционно отличниците сред отличниците са Нова Зеландия, Финландия и Швеция, въпреки че нито една от трите страни не достига пълния резултат от 100 точки, което се равнява на нулева корупция. 

В дъното на класацията са Сомалия и Севрена Корея. Дестабилизиращото въздействие на кървавите конфликти и насилието стават ясни от класирането в долната част на таблицата на страни като Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак. Въпреки това Афганистан е сред подобрилите позицията си страни – в сравнение с индекса от 2013 г. Кабул е подобрил положението си с пет места нагоре. Йордания, Мали и Свалиленд са се придвижили към по-добрите показатели с по 4 места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!