България втора в ЕС по темп на навлизане на бежанци

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2015 в 18:01 3925 3

Снимка Булфото/Николай Варадинов

Чирпанлиев сред бежанци във "Военна рампа"

България е втората държава по темпове на навлизане на бежанци в Европейския съюз. Това заяви бившият председател на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев пред Bulgaria ON AIR, като коментира предложението на ЕК за квотно разпределение на бежанците.

То предвижда разселването на 40 000 бежанци в цяла Европа, като България приеме нови 788 души от Гърция и Италия.

Предложение на ЕК означава, че позицията на България не е добре защитена, защото явно никой не е заявил, че България не може да се справи с това, което се случва при нас, коментира Чирпанлиев.

Мнението му бе подкрепено от проф. Вихрен Бузов, експерт по кризи на сигурността. 

"Местата за настаняване на бежанци са се увеличили три пъти от 2013 г. до сега, но и това няма да бъде достатъчно за поемането на сегашния наплив от африкански бегълци", коментира той пред "Фокус".

"Ние преживяхме кризата от 2013 година, когато в местата за настаняване имаше само 2000 легла, а нахлуха повече от 13 000 души и нямаше къде да живеят. Имаше страшни проблеми с лагерите, нарушения на елементарни физически условия за живот. Сега тези места са увеличени до 6000”, добави проф. Бузов.

Според него потокът от бежанци от Северна Африка и Близкия Изток ще се засили през лятото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2015 в 11:46

Това са чисто и просто ислямисти дошли на дълга екскурзия с една цел: разселване и серне на ислям и след двайсетина години да си направят халифат. Къде е Ирак, Сирия, Афганистан, Албир или Мали?! Нито една не ни е съседна! Ровове с вода и мрежи с ток по геаниците а по морската граница мини и нощно наблюдение. Това му е майката.

07.06 2015 в 10:27

МНОГО НЕТОЧНО и МНОГО тенденциозно представяне!

Брюксел разпределя бежанците по страните в ЕО СПОРЕД НАСЕЛЕНИЕТО им. ПРИНЦИПЪТ е на глава от населението във всяка страна.
Друг е въпросът, че 1-2 милиона се водят българи, а живеят и работят в чужбина и не са тук.

06.06 2015 в 19:28

Съгласно чл. 4, ал. 5 от Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), възпроизвеждащ чл. 31, т. 1 от Конвенцията на ООН за статута на бежанците от 28.07.1951 г., чужденец, който е влязъл незаконно в България, може да поиска закрила като бежанец, ако пристига „направо от територия, където са били застрашени животът и свободата му“ и ако веднага след пристигането си се представи на компетентните органи, като посочи уважителни причини за своето незаконно влизане и пребиваване в страната. Към настоящия момент България не граничи със страна, която да застрашава живота или свободата на когото и да било, а Сирия – доколкото е известно от географска гледна точка – не граничи с България. Поради тази причина изключението по чл. 4, ал. 5 от ЗУБ за непреследване на незаконно пресичане на държавните граници от лица, бягащи за да спасят живота и свободата си, не може да бъде приложено по отношение на „сирийските бежанци“, нахлуващи в България през сухопътната ни граница с Турция. Турция не застрашава по никакъв начин живота и/ли здравето на тези лица. Ето защо, попаднали на нейна територия (ако действително са бежанци), те могаг да потърсят убежище, включително и в България, но вече без да се ползват от цитираното изключение по ЗУБ. Едно последващо прекосяване на държавни граници в западна посока, след като вече са прекосили сирийско-турската граница, вече не е бягство за тези лица от непосредтвена заплаха за живота и здравето им, а чисто и просто опит за проникване в западна (европейска) страна, която евентуално ще предостави по-изгодни икономически условия за живот. Ключово в тази връзка е да се направи недвусмислена разлика между истинските бежанци, които бягат от непосредствена и реална опасност за техия живот и свобода, и икономическите мигранти, които търсят начини да проникнат в западна посока и да се възползват от по-изгодни условия на живот. Разликата е очевидна, а всеки отказ от страна на правителството да приложи цитираните по-горе юридически правомощия след време може да се окаже форма на недвусмислено национално предателство.

Още по темата – в нашата статия „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНО НИВО, КОЕТО ПОДГОТВЯ ДЕМОГРАФСКА БОМБА С „БЕЖАНЦИТЕ“ от 14.10.2013 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=4#131014