Директорът на ОЛАФ настоя за реформи за борба с корупцията в България

OFFNews 18 ноември 2014 в 11:42 2365 2

Джовани Кеслер

България се нуждае от реформи във ведомствата за борба с измамите и корупцията. Това заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер, който е на посещение у нас.

Кеслер похвали правителството за ангажимента да се бори с измамите и корупцията, както и за подкрепата към ОЛАФ.

С България имаме установени много добри взаимоотношения в разследването на корупция и измами. Това е важно за ЕС и България – да бъдат защитени интересите на гражданите, посочи Кеслер.

Той подчерта, че пристигането му в България е било добър повод да се срещне с новото правителство, за да бъде потвърден ангажимента за борба с измамите.

Директорът на ОЛАФ заяви, че силовите институции в България се нуждаят от реформи, без да посочи какви конкретно са те, но увери, че ОЛАФ ще съдейства в тази посока.

Кеслер препоръча много внимателно да прочетем препоръките в годишните доклади на ЕК по този механизъм, където основен акцент е антикорупционната политика, и особено препоръките на доклада на ЕК, който ще бъде публикуван в края на януари, обясни вътрешният министър Веселин Вучков. 

Явно на ниво антикорупция нещата не стоят както трябва - дали заради комуникация с ЕК, дали като неразбиране, очевидно трябва да говорим на един език. За последните 4-5 години у нас са били изградени БОРКОР, спецсъд и прокуратура, които са за противодействие на организираната престъпност и корупция. Очакваме да видим дали според ЕК това е достатъчно или нещо трябва да променим, коментира Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!