БОРКОР разкри корупция в 13 болници

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2014 в 21:55 5308 4

Проверка в 13 болници в страната е установила нарушения при обществените поръчки и предпоставки за корупционни практики в лечебните заведения.

Това става ясно от доклад на Центъра за борба с корупцията.

Проверките са направени в рамките на последната година и половина. Те установили, че директорите на лечебните заведения не са провеждали задължителните търгове, голяма част от обществените поръчки са били ненужни или са били за лекарства, които не са необходими. Цели 43% от плащанията са нерегламентирани, а 63% от пациентите казват, че медицинските служители взимат подкупи, обясняват от Центъра.

Налице е висока оперативна самостоятелност на директорите на болници, което е възможност за корупция, става ясно от доклада на БОРКОР.

Това е причината при провеждането на обществени поръчки за лекарства един и същи медикамент да се купува на различни цени, а след това Здравната каса заплаща за медикамента на цената, за която е купен.

Поради тази причина трябва да се въведе единна система за договаряне на цени и за купуване на лекарства от страна на здравното министерство, категорични са от БОРКОР.

От Центъра предлагат централизираните търгове да стават с помощта на единната информационна система, която се подготвя през последните години и която включва електронна здравна карта и електронна рецепта.

Според експерти обаче връщането на централизираните търгове ще доведе отново до недостиг на лекарства и списъци на чакащите.

Недостатъченият административен капацитет и липсата на опит на болниците при провеждането на търговете води до обжалвания на процедури. 75% от търгове за лекарства над 100 000 лв. се обжалват – това е 15% от общия им брой, допълват от Центъра за борба с корупцията.

Проверените 13 болници са провели търгове в нарушение за 58,97 млн. лева, става ясно още от доклада.

БОРКОР предлага да се създадат данъчни преференции при облагането на лекарствата, както е при хазарта, а онкотерапия да получават и неосигурените пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2014 в 19:35

само в 13 ли ? значи тези от центъра за борба с корупцията са проверили само 13 болници . да продължават проверките , ще излезнат още мноооооооого такива болници - хайде да не казвам всички болници . я сега другарката андреева да я привикат да дава обяснения . абе , кой назначи андреева ?

13.11 2014 в 07:23

А нещо за поемане на отговорност и наказание за това? Или 'могли - взели'?

13.11 2014 в 00:11

абе кои са тез болници бе!!! секретни ли са ?!?!?!? ебах ти новинарския сайт. туй платено съобщение на бор-клати-куровците ли е или новина????? кои са тез болници!!!!

12.11 2014 в 22:27

Добра проява на БОРКОР.Но само това ли успяхте да видите за периода на съществуването си!?Не знам колко човека е щата им ,но май разни тъмни сили и лобита ги мачкат .Този орган трябва да бъде култов и натъпкан с истински българофилкамикадзета,за да дава готов материал за пресичане гласуването на лобистки закони в Парламента,разни подзаконови актове с "дупки" и маса засекретени документи ,без основание в редица държавни институции.