България и Унгария договориха обмен на студенти и преподаватели до 2024 г.

OFFNews 07 ноември 2022 в 16:50 1017 2

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов и унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

Снимка МОН

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов и унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

Обменът на студенти, докторанти, изследователи и преподаватели между България и Унгария ще продължи и през периода 2022-2024 г. Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов и унгарският министър на външните работи Петер Сиярто подписаха днес Програма за сътрудничество в областта на висшето образование и науката. С нея МОН и Министерството на културата и иновациите на Унгария се ангажират да продължат дългогодишното си взаимодействие в областта на културата, образованието и науката. С Програмата ще се подкрепят и лекторите по български и унгарски език.

„За мен е изключителна чест, че имаме възможността днес да подпишем Програмата за сътрудничество в областта на висшето образование и науката. Уверен съм, че изпълнението ѝ ще допринесе за запазване на дългогодишните връзки и за активизиране и задълбочаване на традиционно добрите отношения между нашите две страни в областта на образованието и науката“, каза министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той изрази надежда, че в периода на действие на Програмата ще се активизира осъществяването на обмен на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели между България и Унгария. „За българската страна е изключително важно, че ще продължи функционирането на лектората по унгарски език в СУ „Св. Климент Охридски“ и на лекторатите по български език в Унгария, за чиято работа висшите училища дават висока оценка“, каза още проф. Пенов. България и Унгария могат да участват съвместно в европейските рамкови програми за научни изследвания и иновации.

Предвижда се общо разработване на научноизследователски проекти чрез включване на учени от двете страни. Български и унгарски научни организации вече си партнират в 79 проекта по Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“. България и Унгария ще активизират двустранното си сътрудничество в областта на научните изследвания в областта на иновативното земеделие. Програмата ще насърчава институциите и изследователите, които се занимават с унгарска история, култура, език и изкуство в България и с българска история, култура, език и изкуство в Унгария.

Българската страна ще подкрепя Българското национално самоуправление в Унгария, както и Българско училище за роден език и Българска двуезична малцинствена детска градина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

2

Читателка

12.01 2023 в 09:58

При другаря Орбан сме отишли...

3714

1

GB

07.11 2022 в 21:11

Български и унгарски академични институции от години си партнират също и по програма "Еразъм", отново на Европейския съюз.