Бъчварова реши да не подкрепя полицаите срещу рeформите на Калфин

OFFNews 11 май 2015 в 20:45 4591 0

Синдикатите в МВР не са постигнали разбирателство с вътрешния министър Румяна Бъчварова за две от условията в пенсионната реформа в сектор "Сигурност".

Това съобщи Валентин Попов, председател на синдикалната Федерация на служителите в министерството след среща с Бъчварова днес.

Преди седмица вътрешният министър изпрати писмо на социалния Ивайло Калфин, в което Бъчварова иска от вицепремиера Калфин да отстъпи от набелязаните мерки за реформа, касаещи пенсионирането на служителите на МВР.

Калфин предложи да се въведе минимална възраст за пенсиониране на полицаите от 52 години и 10 месеца и тя плавно да нараства следващите години до 55 години.

Срещу това предложение, които е част от общия пакет предложения за пенсионна реформа на социални министър, на протест излязоха синдикатите в сектор "Сигурност" и поискаха, ако се въвежда минимална възраст за пенсия, тя да е 50 години и да не нараства.

Бъчварова ги подкрепи и то при положение, че Калфин се зарече, че няма да отстъпи дори ако има протести.

Полицаите искат поне 3 години гратисен период и минимална възраст за пенсиониране минимум 50 години, без да нараства.

Георги Първанов, лидер на АБВ, от чиято квота е социалният министър, обяви по този повод: "Всички опити за блокирането и саботирането на пенсионната реформа вътре в самата коалиция за нас са неприемливи. И това сериозно може да напрегне нашите отношения".

Синдикалистът Валентин Попов обяви днес, че в края на седмицата синдикатът ще вземе решение как да реагира на липсата на разбирателство с ръководството на МВР. Полицаите не изключиха да се стигне и до протестни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!