Археологически комплекс Долината на тракийските царе отваря врати

OFFNews 03 април 2024 в 13:00 4456 0

Археологически комплекс Долината на тракийските царе отваря врати

Снимка Археологически комплекс Долината на тракийските царе отваря врати

Археологически комплекс Долината на тракийските царе отваря врати

Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" ще бъде официално открит на 9 април, съобщиха от Община Казанлък. Намира се в град Шипка в подножието на Стара планина и разкрива гледка към цялата долина, а в непосредствена близост до него се намират тракийските гробници Грифони, Голяма Косматка, Хелвеция, Оструша и Шушманец.

Още преди откриването си проектът на Община Казанлък получи редица награди, напомниха от администрацията. Това е първият по рода си подобен комплекс, който представя и развива тракийската култура и изкуство. Посетителите на комплекса ще имат възможност да видят макет на древната столица на одриския цар Севт III Севтополис, както и автентична тронна зала на цар Севт III.

Билети за официалното откриване могат да бъдат закупени онлайн в новата платформа на Община Казанлък.

Комплексът "Долината на тракийските царе" е част от един от най-мащабните проекти на местната администрация "Светът на траките". Проектът е финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020” и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс Оструша, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки