Спад на ранни записвания на руски туристи

OFFNews 17 март 2015 в 08:55 4375 7

Спад на ранни записвания на руски туристи

Ранните записвания на руските летовници у нас бележи спад с 15%. От началото на тази година до сега руснаците, които ще почиват на българското Черноморие, са със 150 души по-малко, спрямо миналата за същия период, съобщава БНТ.

Това показват данни на една от най-големите туроператорски фирми, чийто офис се намира в Санкт Петербург.

Почивката в чужбина за руснаците може да поскъпне с 80%, предупреждават туроператори. В момента пакетите на по-ранните записвания са с 50% по-скъпи, а очакванията са цените да се вдигнат още, когато наближи летният сезон. Причината за това повишение на цените е ниската стойност на руската рубла. Така днес 65 рубли се разменят за едно евро.

"Такава тенденция има когато хората са почивали в по-скъпи дестинации, например Италия, Испания, Гърция - те се преориентират към по-ниски ценови категории, където те смятат, че се очаква да получат аналогично по-ниска цена. Това е едната тенденция и в резултат на това България може да получи повече от колкото е имала преди”, каза Любомир Христов – български туроператор в Санкт Петербург

И въпреки това пазарът се оказва нестабилен, а слабата покупателна способност на руските граждани и ниската стойност на рублата, оказва отрицателно влияние върху летния сезон у нас. Тази нестабилност заставя хората да изчакват до последно със своя избор. И за да може България, ако не да увеличи броя, то поне да задържи руския турист, нашата страна вече предлага облекчен визов режим за руснаците. Мярка, за която заговориха редица политици. Това обаче не спря руския премиер Дмитрий Медведев да насърчи своите сънародници, особено държавните служители, да летуват не в България или Турция, а в Крим.

Така битката за руски летовници се включват Турция и Гърция, които вече предлагат специални пакети и цени за руския пазар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!