Американският университет с присъствени, хибридни и онлайн курсове в COVID кризата

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2020 в 07:30 2417 0

Снимка АУБ

Американският университет в България (АУБ) актуализира програмата си и мерките за безопасност за новата академична година заради коронавирусната пандемия. 

За да се сведат до минимум рисковете от COVID-19, от есента на 2020 г. ще се прилагат политики, които президентът на базирания в Благоевград АУБ с център и в София може да удължи до пролетта на 2021 г., ако е необходимо, се казва в прессъобщение на висшето училище.

Решението е обучението да продължи в три типа курсове - присъствени, хибридни и онлайн.

Въвеждането на хибридни и онлайн класове ще даде възможност за социално дистанциране в залите за обучение и ще помогне на студентите, които не могат да се присъединят навреме поради здравословни причини или такива, свързани с необходимостта да пътуват и преминават граници, да се възползват от образование близко до реалната среда. Това решение ще осигури и по-плавно преминаване към изцяло онлайн образование, ако това се наложи.

В присъствен курс повечето студенти физически ще посещават часове в залите на кампуса, като има въведено ограничение за максимум 11 души, за да се гарантира социалното дистанциране в залите. В хибридните курсове ще се редува присъствие на място и онлайн, а онлайн курсовете ще се провеждат изцяло онлайн.

Всички курсове с 11 или повече студенти ще бъдат хибридни или онлайн. В залите при хибридните курсове ще присъстват не повече от 11 души, а останалите ще се включват дистанционно.

„Разбираме колко важна е атмосферата на задружност и приятелство в общността в АУБ и всички бихме предпочели да сме заедно на кампуса. Не можем обаче да предвидим как ще се развият обстоятелствата и ако съображенията за сигурност го изискват, сме готови отново да преместим всички курсове онлайн. Готови сме и съзнаваме, че ситуацията може да се промени всеки момент,“ сподели д-р Дейвид Еванс, в.и.д. президент на АУБ.

Приет е и нов график, с който се удължава времето между часовете, така че служителите за почистване да могат да дезинфекцират залите за обучение. Всички останали мерки като проверяване на температурата, носенето на маски или предпазни шлемове и дезинфектирането на ръцете на входа на всяка сграда и зала остават в сила. 

Всички студентски срещи, срещи на университетските комитети и извънучебни събирания с 11 или повече участници задължително трябва да се провеждат онлайн. Предвиждат се и специални онлайн сесии за въпроси от студенти и преподаватели относно организацията на учебния процес през следващия семестър.

"Пандемията от COVID-19 пренареди живота ни, но в Американския университет в България не чакаме времето да ни промени - ние се променяме в крак с него", пишат от АУБ. От съобщението им става ясно също, че международни студенти не са успели да се върнат по домовете си и са останали в общежитията ва АУБ. "Ние им предлагаме всичко, от което се нуждаят, за да продължат образованието си, както и храна, здравна грижа и консултиране при 100% спазване на мерките, препоръчани от властите", уверяват от университета.

Те подчертават също, че средата за работа на служителите е безопасна, а на студентите се гарантира висококачествено образование. "Очакваме с нетърпение новите студенти, на които предлагаме изцяло онлайн кандидатстване", посочват от АУБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X