Агенцията за закрила на детето проверява центровете за деца с увреждания

ОFFNews 08 август 2018 в 20:20 1590 0

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Елеонора Лилова постави началото на проверките в Дневните центрове за деца/младежи с увреждания (ДЦДМУ).

Основната цел на тематичните инспекции е да бъде направен актуален преглед на състоянието и качеството на услугите за деца с увреждания, предоставяни от общини и лицензирани доставчици на социални услуги. Ще бъдат изследвани мерките за осигуряване на социални, здравни и интегрирани здравно-социални услуги за деца.

Проверката ще обхване 91 дневни центъра и ще се приключи в края на месец септември.

Тя ще бъде извършена чрез проучване на документацията, анонимно анкетно проучване, беседи с персонала и потребителите, наблюдение на материалната база и работата.

Всяка проверка ще завърши с констативен протокол за проверените факти, извършени проучвания и дадени обяснения, както и източниците за получаване на тези данни. Когато услугата се предоставя от лицензиран от ДАЗД доставчик и бъде установено несъответствие с нормативните разпоредби, ще бъде направено предложение за отнемане на лиценз.

След приключване на проверките ще бъде изготвен анализ на предоставянето на услугата Дневен център за деца/младежи с увреждания и ще бъдат направени предложения за подобряване на качеството й, съобщават от агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата