Адемов: ЕС ни дава 55 млн. евро за справяне с младежката безработица

Нели Чолашка 01 декември 2013 в 10:15 2054 1

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.
Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.

 

Европейският съюз е заделил 6 млрд. евро за справяне с проблема с младежката безработица ще ни отпусне от тях и 55 млн. евро  за решаване на проблема в България, обяви социалният министър Хасан Адемов след семинара на управляващите в Боровец.

Евросъюзът отпуска помощ на всички региони, в които безработицата е над средната за цялата общност. У нас това са всички региони без Югозападния, в който е София.

Има възможност за още 55 млн. евро по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, уточни той.

Безработните младежи у нас на възраст между 15 и 24 години са близо 64 хиляди, което определя проблема като сериозен, коментира социалният министър. 

Хасан Адемов се похвали, че в сравнение с първото тримесечие на 2013 г., през третото тримесечие броят на заетите е със 150 хиляди повече, което означава, че заетостта в България към септември е увеличена.

Новите работни места са 68 хиляди, което, по думите му е принос към обещаните в предизборната платформа на Коалиция за България 250 хиляди нови работни места.

Министър Адемов обясни и българския феномен, при който хем се увеличава заетостта, хем и безработицата. Той се дължи на намаляването на броя на т. нар. обезкуражени и неактивни безработни – хора, които не са регистрирани в бюрата по труда и не са ангажирани с образование и обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!