АБВ плашат, че мигрантите носят малария и туберкулоза

OFFNews 17 ноември 2016 в 17:54 4314 1

Румен Петков.

"Държавата не упражнява достатъчно здравен контрол върху незаконно влизащите мигранти. Страната ни е пред риск от завръщане на „жълтата гостенка“ и маларията", заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

По думите му редица отговорни фактори, сред които и настоящият здравен министър в оставка, дължат обяснение и са абдикирали от реалния контрол върху здравния статус на бежанците.

„Разбирате, че сме изправени пред драматичната ситуация в България да се завърнат много опасни заболявания - нещо, което може да коства много и то на здравето на българските граждани. И без това демографското ни състояние е критично. Представете си, при възможното разгръщане на такива епидемии в настоящото състояние на здравната ни система, в това число и материалното ѝ и финансово състояние, че скептицизмът на нашите експерти е напълно обясним“, допълни той.

Опасенията на Петков потвърди и специалистът по паразитни заболявания към инфекциозна болница в София - Станислав Бадаланов: „Доста се неглижира опасността от едно много сериозно заболяване, което е бич за света изобщо. Това е маларията. Мигрантите, за които говорим доста често, са от региони, в които ръстът на това заболяване е сериозен".

Тезата на доктор Бадаланов допълни и колегата му Николай Цуцумански - специалист от „Пирогов“. По думите му, властите у нас нямат достатъчно яснота и относно липсващите ваксинации при децата, влизащи в България с мигрантския поток. А в спешните отделения се появяват редовно мигранти със сериозни травми, които прикриват личните си данни и произхода на нараняванията. „Появяват се при нас мигранти със фрактури. Всички, или голяма част от тях казват, че са родени на 01.01.2002 година. Тези „деца“ изглеждат на пръв поглед едни много здрави, натренирани мъже. Мускулести и с видима възраст над 22 – 23 години. За това и си задаваме въпроса: „Какви са точно тези деца? Интересно е също, че много от фамилиите на тези хора са еднакви. В което всъщност явно няма нищо случайно. Но да се върнем и на заболяванията. Тези хора вървят между нас, между всеки един от нас. Затова апелираме, защото това са изключително важни неща за всеки един от нас - здравето на обществото ни е от особено значение за всеки един от нас. Това освен медицински и социален проблем е и проблем на националната ни сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови