Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И вълкът сит, и агнето цяло: ЦИК призна, че Борисов е агитирал, но не го глоби

Симона Костадинова 25 октомври 2015 в 21:50 5078 3

Членове на Централната избирателна комисия признаха, че премиерът Борисов е извършил нарушение, като е агитирал в изборния ден, но комисията не взе решение, с което да го глоби. Вместо това го оправда.

ЦИК излезе с решение тази вечер.

От него става ясно, че членовете на комисията са се разделили в мненията си. Едни са застъпили тезата, че премиерът е нарушил Изборния кодекс, а другите - че не е, а просто е удовлетворил любопитството на журналистите, които са искали да знаят как е гласувал.

Ето как е защитена тезата, че Бойко Борисов е невинен от част от членовете на Комисията:

"При обсъжданията във връзка с постъпилите сигнали беше застъпена теза, че в изявленията на Бойко Методиев Борисов не се съдържа призив за подкрепа, че със същите той е обявил направения от него избор при гласуването в изборите за общински съветници и за кметове, като е изложил съображенията си, обосновали неговия избор. Застъпено е разбирането, че предоставянето на тази информация не е било самоцелно, а е било предоставено с цел да се удовлетвори интересът на журналистите как е гласувал Бойко Методиев Борисов. Поддържа се твърдение, че направеното изявление може да мотивира избирателите да гласуват и в полза и против кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на Столична община в зависимост от това дали симпатизират на Бойко Борисов. Направено бе предложение да се приеме, че не е налице нарушение на чл. 182, ал. 4 от ИК."

Тези, които заемат противоположната позиция обясняват друго:

"В хода на обсъжданията беше изложено и становище, че изразите в изявлението на Бойко Борисов обективно представляват призив за подкрепа на кандидата за кмет на Столична община Йорданка Фандъкова. Изявлението е направено около 9,00 ч. на 25 октомври 2015 г. пред сградата, където се намира секцията, в която Бойко Борисов е упражнил правото си на глас. Съгласно разпоредбата на чл. 182, ал. 4 от ИК е налице забрана за предизборна агитация в изборния ден. Публичното изразяване на призив за подкрепа в полза на кандидат за кмет в изборния ден представлява нарушение на забраната на чл. 182, ал. 4 от ИК. Бе предложено на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и 26 във връзка с чл. 182, ал. 4, чл. 495 и чл. 496 от Изборния кодекс и чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания Централната избирателна комисия да установи нарушение на забраната на чл. 182, ал. 4 от ИК за предизборна агитация в изборния ден, извършено от Бойко Методиев Борисов и да оправомощи председателя на ЦИК да състави акт на Бойко Методиев Борисов за извършеното нарушение.

"При осъщественото гласуване не бе постигнато мнозинство от две трети, като от присъствалите 16 членове „за“ гласуваха 10 – Р. Сидерова, А. Андреев, Р. Матева, К. Нейкова, Е. Чаушев, С. Солакова, И. Алексиева, М. Мусорлиева, В. Пенев и М. Сюлейман, а „против“ 6 – И. Грозева, Р. Цачев, Г. Баханов, Й. Ганчева и М. Бойкинова."

Очаква се дебатът по темата между членовете да бъде качен на сайта на ЦИК.

Отхвърлителното решение може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Припомняме, че по-рано днес премиерът открито заяви, че е гласувал за Йорданка Фандъкова така агитира за нея.

ЦИК още не е взела решение по казуса с лидерът на Атака пък показано скъса бюлетината си за националния референдум, което може да се възприеме като агитация, каквато е забранена в днешния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!