832 948 лв. вече са събрани в помощ на Варна

ОFFNews 24 юни 2014 в 19:35 3394 2

832 948 лева са събрани към 18:30 часа на 24 юни в помощ на пострадалите от потопа във варненския квартал „Аспарухово“, съобщиха от Обществения съвет за изразходване на средствата, събрани от кампанията DMS VARNA.

От тях 662 155 лв. са получени чрез смс-и, а 170 793 лв. са били преведени по банков път.

Парите от съобщенията обаче все още не представляват реални дарения. Те ще станат такива, когато всички абонати на съответните мобилни оператори заплатят своите сметки за месец юни.

Очаква се бройката на семействата, имащи нужда от помощ, да е над 800 в районите на Варна, Добрич и Велико Търново.

Събирането на точна информация продължава.

До този момент са изразходвани малко над 28 000 лв. от банковата сметка на Фондация „Помощ за благотворителността в България“ и са закупени светлоотразителни жилетки за доброволците, работни ръкавици, маски, чували, колички за извозване на боклук, кофи, мотики, гумени ботуши, лопати.

Дарени са и разпределени огромно количество храна, минерална вода, лекарства и дезинфекционни материали.

Пълна информация може да намерите тук и тук.

Взетите решения на първото заседание на Обществения съвет за изразходване на средствата, събрани от DMS VARNA, са следните:

- Със средствата от дарения се закупуват на първо време най-неотложни нужди за доброволци и пострадали, свързани с отводняване, почистване и дезинфекция. Дълготрайните материални активи ще бъдат запазени и дарени на общините за съхранение и използване в други кризисни ситуации;

-  Определени са координатори от общините и местни неправителствени организации, които ще се включат в работата на обществения съвет;

- Пострадалите понастоящем подават декларации в общините за оценка на щетите и на тази база ще се определят индивидуални дарения – средства за ремонт, техника, мебели. Ще се търси максимална координация на всички дарения, вкл. и на тези, които идват от други кампании, за да се осигури максимално справедливо разпределение; 

- За най-нуждаещите се, останали без дом, ще се закупят оборудвани фургони, за които ще се обяви открит търг;

- За даренията в натура ще се търси съдействието на общините за намиране на складови помещения; 

- Ако има нови пострадали райони, кампанията ще се разшири и за тях;

- Избран е говорител на съвета – Деница Сачева.

Членове на Съвета са Аделина Радева, Ани Салич, Анна Цолова, Деница Сачева, Доника Ризова, Елица Баракова, Иван Станчов, Катя Лещанска, Крaсимира Величкова и Силвия Великова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!