6,7% безработица през декември 2020

OFFNews 15 януари 2021 в 13:23 1259 0

Равнището на регистрирана безработица в страната през декември е 6.7% според административната статистика на Агенцията по заетостта. Това е най-ниската регистрирана стойност след края на извънредното положение на 13 май 2020 г. Спрямо месец ноември същата година няма промяна в стойността на показателя, а спрямо декември 2019 г. се наблюдава ръст от 0,8 пр. пункта, съобщават от Агенция по заетостта. 

В края на месец декември регистрираните безработни в бюрата по труда според данните на Агенцията по заетостта са били 220 292, което е с 1 452 лица повече от ноември. На годишна база увеличението е с 25 577 лица.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 32 607 безработни лица. Освен тях, други 488 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

През декември броят на започналите работа безработни лица достигна 12 253, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 8.2%. През изминалия месец 523 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. От започналите работа 81.2% са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 26,8% от всички започнали работа, следвани от търговията – с 17,1%, държавното управление – 6,8%, строителството – 4,7%, и др.

Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (40.0%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10.5%), строителството (7.8%), административните и спомагателните дейности (7.7%), държавното управление (7.6%) и финансови и застрахователни дейности (5.1%).

Най-търсените професии през месецa са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; стопански и административни специалисти; монтажници; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; персонал, полагащ грижи за хората; водачи на МПС и подвижни съоръжения и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !