526 лева ще е линията на бедност за 2024 г.

OFFNews 01 ноември 2023 в 15:33 902 0

Иванка Шалапатова

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Иванка Шалапатова

Министерският съвет определи линията на бедност за 2024 г., която ще е 526 лева. Това обяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Така размерът на линията на бедност нараства с 22 лева - 4,4%.

С увеличаването  ще нараснат и социалните помощи по Закона за социалното подпомагане, финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства за превенция и реинтеграция, отглеждането на дете при роднини и близки, както и отглеждането на дете в приемно семейство по смисъла на Закона за закрила на детето, обясни министърът.

Шалапатова допълни, че в изпълнение на днешното правителствено решение ще се разшири обхватът на хората, които получават пенсия за старост.

Подобряването на линията на бедност ще повиши и социалната подкрепа за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в нужда ще получават подкрепа от държавата.

"Около 800 000 души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. За следващата година се предвижда да бъде оказана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания над 672 000 души над 18-годишна възраст. По Закона за социално подпомагане помощта ще достигне до 123 508 души", каза тя.

Средствата за подкрепа по Закона за социалното подпомагане е предвидено да се увеличат със 75,6 млн. лева. За хората с увреждания ще има 27,6 млн. лв., повече, а за финансовите помощи по смисъла на Закона за закрила на детето средствата ще се увеличат с един млн. лева, посочи министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика