43% от работодателите няма да дадат коледни бонуси

OFFNews 11 декември 2020 в 12:20 2007 0

43% от работодателите няма да дадат коледни бонуси на служителите си, показват резултати от проучване на Българската стопанска камара (БСК) за bTV. То бе представено тази сутрин от директора на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов.

За сравнение, миналата година само 12% от фирмите не са дали допълнителни средства на служителите си.

Основната причина тази година е липса на финансова възможност. "Причините са намалени приходи от продажби, проблеми с ликвидността, стремеж на фирмите да съхранят работните места и възнагражденията", обясни Томов.

От тези, които планират да дадат бонуси, финансовият стимул е най-предпочитаният вид. 15% ще раздадат фирмени подаръци, а 8% - ваучери за храна.

63% от анкетираните предприятия са склонни да отделят до 20% от нетното възнаграждение на един служител за бонус. Малко над 20% биха дали половината от заплатата, а едва 2% от фирмите – пълна.

По-високи бонуси ще дадат в IT сектора, преработващата промишленост, строителството и недвижимите имоти.

Празничен календар

Официалните празнични дни са 24, 25, 26 декември и 1 януари, 27 декември е почивен, а 28 декември - неприсъствен. За тези дни се дължи допълнително заплащане, ако служителите са на работа.

При работа на официален празник по график работодателят трябва да изплати на служителя си 200% от надницата му. Ако служителят почива и трябва да работи извънредно – възнаграждението става четири пъти по-голямо.

Има особеност при почивните и неприсъствени дни. За 27 декември фирмите не дължат допълнително възнаграждение, а за 28 декември то не трябва да е по-малко от 75%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови