Знаете ли какво има във вашия хладилник? Навик ли ви е да купувате повече храна, за да имате за по-дълго време? Проверявате ли срока на годност, състоянието на плодовете и зеленчуците? Истината е, че храната в нашите хладилници трябва да бъде съхранявана правилно, за да бъде безопасна за употреба. И за да сте сигурни, че всичко с продуктите в дома ви е наред, трябва да положите известни усилия. Не много и не всеки ден, но все пак усилия, с които да гарантирате безопасността на храната на трапезата ви. Ето какво съветват специалистите.
Хигиената
За да гарантирате безопасността на храната си, е необходимо на първо място да почиствате хладилника си редовно и правилно. Това означава, че трябва да го измивате със сапун, гореща вода и малко белина или сода бикарбонат. Всеки ден внасяте в този уред микроби и е добре да го почиствате редовно, както всичко останало в дома ви. Освен това забърсвайте веднага всичко, което случайно разливате по рафтовете и чекмеджетата.
Температурата
Това, че държим храната в хладилници, не означава автоматично, че всичко с нея е наред. Правилното съхранение на продуктите означава също, че те трябва да стоят на подходяща температура. Ако температурата не е достатъчно ниска, храните ще се развалят по-бързо от очакваното и могат да причинят здравословни проблеми.
За да проверите температурата на хладилника, сложете в него термометър, като потърсите най-топлата му част. След 24 часа го проверете. Ако показва над 5 градуса, непременно го намалете от копчето за регулиране. За да сте сигурни, че термометърът показва реални стойности, погрижете се в последните часове да не сте слагали топла храна в хладилника и да не сте отваряли скоро вратата му.
Сроковете на годност
Ако сте прибрали в хладилника домашно готвени храни, знаете кога вече не е добре да ги консумирате. Но положението е съвсем различно с пакетираните храни – мляко, сосове, колбаси, сирена, които обикновено могат да се консумират в рамките на една до няколко седмици. Проверявайте периодично дали срокът им на годност не е изтекъл, преди да ги сервирате на трапезата си.
Правилното подреждане
Всички хладилници имат специални отделения за някои продукти и това не е случайно – мястото на храните е важно за правилното им съхранение. Ето как да подреждате:
- Мляко, млечни продукти, сосове, яйца – на горния рафт.
- Сурово месо, птици, риба – на долния рафт.
- Суровите продукти поставяйте в найлоново пликче, преди да ги приберете.
- Плодове и зеленчуци – в чекмеджето долу.
- Плодови напитки, бутилки, буркани със сосове – на вратата.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Amethyst
Цонев: Момчето порасна, стана лидер и партията го припозна. Доган нека почива
Джендо Джедев
Бедните държави са гневни, че богатите им дават едва 300 млрд. долара за климата
Джендо Джедев
Цончо Ганев на събитие за ''модернизация'' на Китайската комунистическа партия в Пекин
Джендо Джедев
Украйна има одобрението да атакува Русия с френски ракети с далечен обсег