Знаете ли какво има във вашия хладилник? Навик ли ви е да купувате повече храна, за да имате за по-дълго време? Проверявате ли срока на годност, състоянието на плодовете и зеленчуците? Истината е, че храната в нашите хладилници трябва да бъде съхранявана правилно, за да бъде безопасна за употреба. И за да сте сигурни, че всичко с продуктите в дома ви е наред, трябва да положите известни усилия. Не много и не всеки ден, но все пак усилия, с които да гарантирате безопасността на храната на трапезата ви. Ето какво съветват специалистите.
Хигиената
За да гарантирате безопасността на храната си, е необходимо на първо място да почиствате хладилника си редовно и правилно. Това означава, че трябва да го измивате със сапун, гореща вода и малко белина или сода бикарбонат. Всеки ден внасяте в този уред микроби и е добре да го почиствате редовно, както всичко останало в дома ви. Освен това забърсвайте веднага всичко, което случайно разливате по рафтовете и чекмеджетата.
Температурата
Това, че държим храната в хладилници, не означава автоматично, че всичко с нея е наред. Правилното съхранение на продуктите означава също, че те трябва да стоят на подходяща температура. Ако температурата не е достатъчно ниска, храните ще се развалят по-бързо от очакваното и могат да причинят здравословни проблеми.
За да проверите температурата на хладилника, сложете в него термометър, като потърсите най-топлата му част. След 24 часа го проверете. Ако показва над 5 градуса, непременно го намалете от копчето за регулиране. За да сте сигурни, че термометърът показва реални стойности, погрижете се в последните часове да не сте слагали топла храна в хладилника и да не сте отваряли скоро вратата му.
Сроковете на годност
Ако сте прибрали в хладилника домашно готвени храни, знаете кога вече не е добре да ги консумирате. Но положението е съвсем различно с пакетираните храни – мляко, сосове, колбаси, сирена, които обикновено могат да се консумират в рамките на една до няколко седмици. Проверявайте периодично дали срокът им на годност не е изтекъл, преди да ги сервирате на трапезата си.
Правилното подреждане
Всички хладилници имат специални отделения за някои продукти и това не е случайно – мястото на храните е важно за правилното им съхранение. Ето как да подреждате:
- Мляко, млечни продукти, сосове, яйца – на горния рафт.
- Сурово месо, птици, риба – на долния рафт.
- Суровите продукти поставяйте в найлоново пликче, преди да ги приберете.
- Плодове и зеленчуци – в чекмеджето долу.
- Плодови напитки, бутилки, буркани със сосове – на вратата.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Тръмп иска смъртно наказание за ''брутални изнасилвачи, убийци и чудовища''
Пътнически самолет от Баку до Чечения се разби в Казахстан (видео)
Папата: Нека замлъкнат оръжията в измъчена Украйна! Да отворим вратата за преговорите
Митрофанова изброи поименно кои партии у нас са готови да работят с Русия