35 общини ще получат училищни автобуси за новата учебна година

OFFNews 16 август 2021 в 15:02 1511 0

Снимка Архив

35 общини от 18 области ще получат нови училищни автобуси за предстоящата учебна 2021/2022 г.

МОН предоставя 37 автобуса. От тях 6 ще отпътуват за област Враца, по 4 - за областите Благовград и Видин, по 3 - за Бургас и Варна, по два - за Кърджали, Плевен, Русе и Смолян, по един - София, Шумен, Стара Загора, Силистра, Разград, Пловдив, Перник, Пазарджик и Ловеч.

Автобуси се предоставят приоритетно за средищни детски градини и училища, в които се обучават деца и от други населени места. При разпределението се отчита още броят на учениците, които нямат превоз до образователните институции. Предимство имат също училища в труднодостъпни населени места. Доставките са съобразени и с потребностите, заявени от общините, училищата и детските градини.

Училищните автобуси се доставят въз основа на рамков договор от 2020 г. По този начин МОН подпомага общините в задължението им да осигуряват превоз за децата и учениците.

Дали ще има превоз на деца и ученици ще зависи не само от това дали ще има автобуси, а и от епидемиологичната обстановка в страната. На този етап не е ясно какъв е ефектът от кампанията на МОН за популяризиране на ваксинациите срещу COVID-19 сред педагозите и непедагогическия персонал.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews