30 свалени табели на пияни и без книжка само за ден

По-строгите мерки на пътя започнаха да действат

OFFNews 23 януари 2017 в 10:24 8307 3

Само за първия ден от действието на новия Закон за пътищата са свалени номерата на 30 автомобила за каране без книжка, употреба на алкохол и в един случай - за отказ от тестване.

Това каза в студиото на бТВ Настимир Ананиев от Реформаторския блок, председател на Транспортната комисия в Народното събрание.

Мерките влязоха в сила от 21 януари, а целта им е да се намалят жертвите по пътищата.

Санкциите вече са по-строги за шофьорите, карали с алкохол над 0,5 промила или употребили упойващи вещества, за превишена скорост, за каране без книжка или в насрещното движение, за отказ от проверка с техническо средство или даване на кръв за проба, както и за гонки по пътищата.

Ще се свалят номерата на автомобилите за такива нарушения още на пътя, каза Ананиев. За нарушителите с 40 км/ час на скоростта над допустимото глобата в градски условия става 400 лева, а за над 50 км/ час превишение глобата става 700 лева в града и 600 лева за нарушение извън града, обясни той.

За последните 20 години най-много жертви има в периода 2006 – 2008 г., след което жертвите намаляват, според официалната статистика на МВР, предоставена на Транспортната комисия в парламента, каза Ананиев. През 2012-2013 година съдът отмени заснемането на пътя и в продължение на една година жертвите се покачиха, каза още Ананиев.

Сега, с промените в Закона за движение по пътищата, мерките стават по-строги и ще са ефективни, смята Настимир Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14057

3

morkoff

23.01 2017 в 12:36

Отвори се ниша в биснеза. Производството на втори чифт номера в багажника ще донесе добри пари на някого.