20% ръст на израелските туристи по Черноморието

OFFNews 16 юли 2015 в 21:16 2836 1

Снимка община Несебър

Посрещане на израелски туристи през 2014 г.

Въпреки отлива на руските и украинските туристи, 20% повече гости от Израел са дошли на почивка на Черно море у нас. Данните са съпоставени със същия период на миналата година. След атентата на летището в Бургас през 2012 г. имаше очакван спад, но институциите положиха големи усилия по отношение на сигурността, отчита почетният консул на Държавата Израел в Бургас Орлин Мандов.

Туристите са много доволни, казва Мандов:

„Техните коментари, относно сигурността в много случаи са - когато видят, че идва автобус, той се проверява щателно. Когато гледат другите мерки, а те гледат с очи, които наистина могат да видят неща, които българските граждани не забелязват, те ги виждат и казват „Браво!“, допълва Мандов.

От известно време в България, в Слънчев бряг специално, се търси по-ниската цена и повечето хотели забравиха да търсят добрия продукт. Липсват ни атракциите. Имаме такива в продължение на максимум три месеца. В останалото време е трудно да намериш някакво занимание на туриста, пояснява Орлин Мандов.

Туроператорите успяват да удължат сезона за израелците. Тази година той започна на 2 април, а миналата последният полет беше на 20 ноември.

Според Орлин Мандов летният сезон може да бъде удължен до 6 месеца за всички туристи, но са нужни атракции.

„От колко време се подготвя да се направи Аквариум в Несебър. Нужни са такива атракции, които да работят поне шест месеца. Имаме си природата, на израелците им предлагаме селски туризъм, еднодневни обиколки, екскурзии с джипове, шопинг – турове в Бургас“, казва Орлин Мандов.

Председателят на Организацията на евреите „Шалом“ в Бургас Сабетай Варсанов си спомня първите израелски туристи у нас.

„Животът ми е минал в Слънчев бряг. Когато се появиха, бяха посрещнати много странно. Били много шумни, били странни, пък не давали бакшиши. Сега се оказа, че еврейските туристи са най-верни на България. След един такъв чудовищен атентат те умножиха своето присъствие. Украйна, Русия, Англия, Германия – при всички отчитаме спад на туристите, а евреите идват повече. Нужно е повече внимание към тях“, смята Варсанов.

Трябва да се завиши и качеството - той посочва за пример закуска в български хотел, на която му били сервирани остатъци от предни дни. За сравнение Варсанов посочи закуска в хотел в Израел, където е преброил 64 ястия. По санитарен закон всичко след това се изхвърля.

Оптимистичните очаквания са тази година около 120 000 израелци да посетят страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!