С до 30% спад на руските туристи по Южното Чермоморие за 2015 г.

OFFNews 09 юни 2015 в 13:35 2719 1

Снимка БГНЕС / Архив

Между 25-30% ще се движи спадът на руските туристи по Южното Черноморие за сезон 2015.

Това показва анализът на Бургаската регионална туристическа камара, които беше представен днес, съобщава агенция "Фокус".

Според председателя на туристическата камара Иван Иванов общият спад на туристите по Южното Черноморие спрямо 2014 г. ще бъде между 15 и 20%.

Той прогнозира още, че от скандинавските страни се очаква да дойдат между 65-70 хиляди туристи. В тази бройка влизат 25 хиляди туристи от Дания, 22 хиляди от Норвегия, 12 хиляди от Швеция и 11 хиляди от Финландия.

Нивото на почиващите у нас от Англия и Германия се запазва спрямо от 2014 година. Така се очаква да бъде и при Чехия, Словения и Унгария се очаква също да се запази нивото от 2014 година, но все пак е възможен малък ръст между 1 и 3%.

Извършените предварителни продажби на пакети от Сърбия и Македония са 40-50 % от миналогодишните по същото време.

При украинските туристи резервациите също имат голям спад. За детските лагери заетостта на договорената база е 25-30% засега.

По думите на Иванов, тази година има проблем и на беларуския пазар заради двустранните шенгенски визи, които трябва да издава словашкото консулство в Минск за детските групи.

„Една нощувка трябва да осигурим в Словакия на идване в България и навръщане - още една нощувка. Друг голям проблем е, че от 15 юни до 23 юни консулските служби на Словакия ще минат един курс относно шенгенските изисквания и подготовка на тези дипломати, а това ще затрудни максимално приемането на беларуски граждани и заемането на хотелската база”, обясни Иванов.

Страната ни обаче очаква повече туристи от Полша - между 17 и 19 %. Ръст от 21% се очаква и на израелския пазар.

По думите на Иванов Турция е голям пазар, на който има съществени проблеми с навременното издаване на визи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!