20 000 живота годишно могат да бъдат спасени с превенция на хроничните незаразни болсти

OFFNews 31 януари 2018 в 12:49 1774 0

Снимка Pexels.com

Хроничните незаразни болести са основен проблем за здравето на българските граждани, констатира одобрен от правителството доклад за състоянието на здравето на българите.

Именно тези заболявания са основните причинители на смърт и намалена работоспособност. Най-голям негативен дял имат болестите на органите на кръвообръщението, в т.ч. мозъчно-съдовата болест, и злокачествените заболявания. Те формират и най-големия дял от т. нар. предотвратима смъртност, която ежегодно отнема живота на над 20 000 души у нас.

В доклада се отбелязва, че прилагането на целенасочени политики за основни групи заболявания може да доведе до значителни подобрения на индивидуалното и общественото здраве, още повече, че тяхна основна характеристика е пряката им обвързаност и повлияност от факторите на външната среда и начина на живот.

Докладът анализира здравното състояние на гражданите през 2016 г., извършените дейности и разходваните средства за изпълнение на основните цели и задачи в областта на здравеопазването. 

Данните за здравното състояние на населението като цяло показват трайни подобрения, свързани с намаляване на смъртността и заболеваемостта, особено в младите възрастови групи. Макар че страната ни все още изостава в сравнителен план по много от средноевропейските показатели, се установяват обективно отчетени тенденции за динамичното подобрение на показателите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!