143 училища под прицела на КЗД за дискриминация при приема в I клас

Александра Маркарян Последна промяна на 14 ноември 2017 в 14:03 4909 1

Снимка pixabay.com

Най-малко 143 училища от страната са под прицела на Комисията за защита от дискриминация заради критериите си за прием на ученици в първи клас.

КЗД е образувала преписка за дискриминационна дейност, а първото заседание е утре.

Комисията бе ангажирана с въпроса от Върховната административна прокуратура, която, след проучване на допълнителни критерии за класиране в София, установи, че педагогически съвети са въвели предимства за:

- родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в Министерството на образованието и науката, Столична община или държавната администрация;

- дете, чийто родител/и е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация;

- дете на работещи в сферата на образованието и др.

Тези критерии означават, че произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с децата на такива родители, посочиха от прокуратурата и припомниха, че въпросните привилегии са основани на точка 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, която бе протестирана от ВАП и нормата на т. 9 бе отменена от Административния съд в София.

Естеството на допълнителните критерии наложи и проверка за нарушаване на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, Конституцията и Закона за защита от дискриминация и затова през месец май 2017 г. ВАП ангажира КЗД - специализираният държавен орган за осигуряване на равенство в третирането и притежава контролно-санкционните права при нарушаване на забраните за дискриминация.

След получаване на първоначална информация от КЗД за образуване на преписка за проверка на спазване на законовите изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас, във връзка със Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община ВАП изтъкна компетентността на административния орган сам служебно да провери и установи наличието на дискриминационно отношение в цялата страна, а не само в гр. София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

1

limlim

14.11 2017 в 15:19

Пак активни борци, (АБПФК). Колко кадърни деца са останали зад борда заради това съкращение. Проклети да сте...